Onderzoek naar onthullingen burgemeestersbenoeming Den Bosch

Print
Onderzoek naar onthullingen burgemeestersbenoeming Den Bosch

Rianne Donders, burgemeester van Roermond. Afbeelding: De Limburger/Maartje van Berkel

Justitie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken.

De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek naar de 'waar- en onwaarheden' rond de procedure gevraagd en justitie geeft daar gehoor aan, zo maakte de provincie vrijdag bekend. De Rijksrecherche begint 'op zeer korte termijn' een onderzoek, aldus de provincie. 

Tumult
Rond de burgemeestersbenoeming ontstond deze week politiek tumult nadat het Brabants Dagblad in een reconstructie onthulde dat Jack Mikkers, die de nieuwe eerste burger van de Brabantse provinciehoofdstad wordt, helemaal niet de eerste keuze was. De vertrouwenscommissie wilde eigenlijk Jan Hamming, maar die haakte onverwacht af en koos voor een post in Zaanstad. 

Donders
In de reconstructie viel ook te lezen dat ook Rianne Donders had gesolliciteerd op de functie, terwijl ze pas tweeëneenhalf  jaar burgemeester is in Roermond. Donders wilde deze week niet reageren en sprak van 'speculatie'. De onthullingen zijn pijnlijk, aangezien in de procedure rond een burgemeestersbenoeming strikte geheimhouding geldt. 

Excuses
Ton Rombouts, de afzwaaiend burgemeester van Den Bosch, heeft deze week alle betrokkenen gebeld om zijn excuses aan te bieden voor het 'slagveld' dat is aangericht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen