Onderzoek naar onthullingen burgemeestersbenoeming Den Bosch

Print
Onderzoek naar onthullingen burgemeestersbenoeming Den Bosch

Rianne Donders, burgemeester van Roermond. Afbeelding: De Limburger/Maartje van Berkel

Justitie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken.

De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek naar de 'waar- en onwaarheden' rond de procedure gevraagd en justitie geeft daar gehoor aan, zo maakte de provincie vrijdag bekend. De Rijksrecherche begint 'op zeer korte termijn' een onderzoek, aldus de provincie. 

Tumult
Rond de burgemeestersbenoeming ontstond deze week politiek tumult nadat het Brabants Dagblad in een reconstructie onthulde dat Jack Mikkers, die de nieuwe eerste burger van de Brabantse provinciehoofdstad wordt, helemaal niet de eerste keuze was. De vertrouwenscommissie wilde eigenlijk Jan Hamming, maar die haakte onverwacht af en koos voor een post in Zaanstad. 

Donders
In de reconstructie viel ook te lezen dat ook Rianne Donders had gesolliciteerd op de functie, terwijl ze pas tweeëneenhalf  jaar burgemeester is in Roermond. Donders wilde deze week niet reageren en sprak van 'speculatie'. De onthullingen zijn pijnlijk, aangezien in de procedure rond een burgemeestersbenoeming strikte geheimhouding geldt. 

Excuses
Ton Rombouts, de afzwaaiend burgemeester van Den Bosch, heeft deze week alle betrokkenen gebeld om zijn excuses aan te bieden voor het 'slagveld' dat is aangericht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →