Commando's: levensgevaarlijke situaties door gebrekkig materieel

Print
Commando's: levensgevaarlijke situaties door gebrekkig materieel

Afbeelding: ANP/Bart Maat

De wapens en middelen van het Korps Commando Troepen (KCT) verkeren in zo'n slechte staat dat er "levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan".

Dat schrijven de commando's in een dertien pagina's tellende 'brandbrief' aan de leiding van de KCT. Het document is vrijdag door RTL Nieuws gepubliceerd.

Gevaarlijk
Uit de brief van vorige maand blijkt onder meer dat handwapens, dempers en geweren van scherpschutters niet goed functioneren of te oud zijn. Nachtzichtkijkers zijn er onvoldoende of zijn er niet goed genoeg. Radioapparatuur is te oud en "het is onverantwoord en ronduit gevaarlijk" om commando's hiermee op operaties uit te sturen.

De toestand van materiaal en middelen heeft ernstige gevolgen voor de operationele inzetbaarheid, schrijven de commando's. De situatie is "onwerkbaar" geworden. "Wij geloven niet dat we op dit moment in staat zijn om al onze taken te kunnen uitvoeren", staat in de brandbrief.

Rooskleurig
Er zijn niet alleen problemen met de wapens, ook is er volgens hen een tekort aan trainingsfaciliteiten. Ze stellen dat de problemen al vaker zijn aangekaart. "Vanaf 2014 is er reeds 3 maal een rapport gemaakt." Ze hebben het gevoel dat de situatie bij het KCT in de top "te rooskleurig" wordt weggezet.

De commando's zijn de elite-eenheid van de landmacht met als thuisbasis Roosendaal. Ze voeren met kleine eenheden operaties uit in vijandelijk gebied. Ze zijn de afgelopen jaren onder meer ingezet in Irak, Afghanistan en Mali. Met al het ondersteunend personeel telt het korps bijna zeshonderd man.

Vraagtekens
Donderdag meldde RTL Nieuws al dat schietoefeningen met scherpe munitie en een aantal interne opleidingen bij de commando's zijn stilgelegd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette vorige maand vraagtekens bij de veiligheidscultuur bij Defensie.

Aanleiding voor die harde kritiek was een onderzoek van de OVV naar een dodelijk schietincident bij een oefening van het KCT in Ossendrecht. Alle documentatie wordt als reactie op het OVV-rapport nu tegen het licht gehouden, aldus het ministerie. De Tweede Kamer is hierover niet op de hoogte gesteld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →