Barguil wint korte bergrit, Aru behoudt geel

Print
Barguil wint korte bergrit, Aru behoudt geel

Afbeelding: AFP

De Fransman Warren Barguil heeft vrijdag de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen, een korte maar zware bergrit. Dat deed de renner van Sunweb op de nationale feestdag van zijn land, Quatorze Juillet. Barguil won de sprint van een groep van vier, voor de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaarden Alberto Contador en Mikel Landa.

De Italiaan Fabio Aru finishte achter de koplopers in een groep met Chris Froome en behoudt de gele trui.

Fotofinish
Barguil dacht zondag in Chambéry al een rit te hebben gewonnen, maar uit de fotofinish bleek dat de Colombiaan Rigoberto Urán net iets eerder de finish had gepasseerd. De drager van de bergtrui was vrijdag de eerste aanvaller in een rit met drie beklimmingen van de eerste categorie. Maar op de eerste col van de dag, de Col de Latrape, kwam de Italiaan Alessandro De Marchi alleen boven. Achterin vielen met name bij Astana klappen: Jakob Fuglsang, Andrei Grivko en Michael Valgren konden de groep met hun kopman Aru al snel niet meer volgen. Fuglsang, eerder gevallen, gaf niet veel later op.

Wisseling
Kort voor de top waren Barguil, Contador en Mikel Landa achter De Marchi aangegaan. Het leidde tot een wisseling van de wacht voorop met op de Col d'Agnes Contador en Landa als koplopers. Het duo behield ook op de slotklim een voorsprong; op een groepje met Nairo Quintana en Barguil en op de groep met Aru en Froome. Bij die laatste groep was het de Ier Daniel Martin die het tempo bepaalde tot Froome kort onder de top een aanval plaatste. De groep had op de top nog maar 1.40 achterstand op de koplopers, inmiddels een groep van vier. Die maakten in Foix uit wie er met de ritwinst vandoor ging. Barguil was de gelukkige.

Zaterdag volgt een rit naar Rodez over een heuvelachtig parcours.