Tourspel: "Ik zie Froome de Tour wel winnen"

Print
Tourspel: "Ik zie Froome de Tour wel winnen"

Afbeelding: De Limburger

De dertiende etappe naar Foix leverde spektakel op van begin tot eind. Met Warren Barguil kregen de Fransen op hun nationale feestdag een gedroomde winnaar. In ons Tourspel is de spanning ook om te snijden. Fons Hupperetz won met 140 punten deze etappe voor Robert van den Bercken. In het algemeen klassement leidt Bart Zanders met elf punten voorsprong op Jean Bessems.

Omdat we geen contact konden krijgen met dagwinnaar Fons Hupperetz, bellen we met de nummer twee uit de daguitslag. En dat is Robert van den Bercken uit Horst. Met 138 punten bleef hij slechts twee puntjes achter op Hupperetz. Beiden hadden ze acht renners uit de top-tien goed, maar Daniel Martin eindigde net even hoger dan Michal Kwiatkowski. ,,Je moet keuzes maken. Ik had niet verwacht dat Martin deze Tour het zo goed zou doen. Maar ik ben heel blij met m'n tweede plaats. Het is pas de eerste keer dat ik meedoe. De afgelopen jaren wilde ik het steeds wel, maar kwam het er niet van. Het was een hele klus om drie lijsten in te vullen. Ik ben specifiek voor dagwinsten gegaan en nog niet voor het algemeen klassement. Dan moet je echt een perfecte mix hebben en nog meer uitzoeken. Daar had ik even geen tijd voor. Ik heb net op de terugweg in de auto de laatste kilometers gevolgd vanaf het werk."

Van den Bercken is niet alleen van het kijken, maar fietst zelf ook op goed niveau. Ik rijd zo'n drie keer in de week. Op donderdag samen met mijn zoon van 16. We gaan toevallig dit weekeinde samen naar Zuid-Limburg om drie dagen lang de routes uit de Amstel Gold Race te fietsen. En dan volgende week gelijk door naar Zuid-Frankrijk waar we ieder jaar vanuit de camping een aantal keer de bergen in gaan. Meestal met een man of 40, waaronder een kwart Nederlanders en een kwart Fransen. En daar zitten hele goede renners tussen. Fransen die kampioen zijn geworden van hun departement en wedstrijden hebben gewonnen die ook Romain Bardet en Warren Barguil ooit hebben gewonnen. Die rijden mij er bergop finaal af. Maar ik hoop dit jaar beter te zijn dan vorig jaar. Op de vrijdag gaan we dan ook nog even de negentiende etappe kijken die eindigt in Salon de Provence."

Na het spektakel van de afgelopen dagen, krijgen de klimmers nu even wat rust voordat volgende week de beslissing valt in de Alpen. Wie verwacht Van den Bercken uiteindelijk op de hoogste trede in Parijs? ,,Dan ga ik toch voor Froome. Hij heeft altijd nog de tijdrit achter de hand. Z'n concurrenten moeten minimaal een minuut pakken. En waar gaan ze dat nog doen? Hij is niet super, maar wel sterk. Ik zie eigenlijk alleen nog de aankomst bovenop de Izoard als mogelijke scherprechter."