Hoe gevaarlijk is de tuinslang? Levensgevaarlijk!

Print
Hoe gevaarlijk is de tuinslang? Levensgevaarlijk!

Het aantal legionellabesmettingen stijgt de laatste jaren in Nederland. Afbeelding: DL

Het aantal slachtoffers van de legionellabacterie stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Door het warmere weer kan de bacterie zich sneller in tuinslangen, leidingen en plantenspuiten verspreiden. Vorig jaar overleden twintig mensen aan de ziekte.

Uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het aantal mensen dat in Nederland legionella heeft opgelopen fors is gestegen. Vorig jaar waren dat 324 mensen, tegenover 273 in 2015 en 214 in 2014. Het aantal besmettingen van Nederlanders in het buitenland is nagenoeg gelijk gebleven. In totaal waren er vorig jaar 454 besmettingen en zijn twintig mensen overleden.

Bij de GGD Hart voor Brabant zijn dit jaar al drie dodelijke slachtoffers bekend. Een van de overleden slachtoers is een 75- jarige man uit Udenhout. Hij zou waarschijnlijk besmet zijn geraakt bij het sproeien van zijn coniferen. De bacterie zat mogelijk in de tuinslang. Twee weken geleden ging de man dood.

Klimaat
Vorige week overleed ook een 57-jarige onderwijzeres, die op basisschool St. Caecilia in Berkel-Enschot werkte. Ook zij had de legionellabacterie opgelopen, maar onduidelijk is waar. Er zijn geen grote uitbraken die de toename van besmettingen in Nederland verklaren. Een van de oorzaken kan volgens het RIVM de klimaatverandering zijn. „Er is een verband tussen het aantal besmettingen en het weer”, aldus RIVM-epidemioloog Petra Brandsema. Hoe warmer het is, des te sneller de bacterie zich in tuinslangen, leidingen, plantenspuiten en ander water kan verspreiden. Ook regenperiodes spelen legionella in de kaart. Zelfs in regenplassen kan de bacterie zitten. „Als een auto door de plassen rijdt, kun je mogelijk door het opspattend water minuscule spetters inademen”, zegt Brandsema.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu