Tourspel: Tiesj Benoot helpt Jan Cox aan dagzege

Print
Tourspel: Tiesj Benoot helpt Jan Cox aan dagzege

Afbeelding: De Limburger

Op de dag dat Chris Froome zijn gele trui heroverde, had Jan Cox uit Asenray het geluk deze Tour de France ook eindelijk aan zijn zijde. Na een paar maal al te zijn uitgeloot voor de dagoverwinning, was hij zaterdag de enige met 133 punten.

"Tiesj Benoot die heeft me aan mijn zege geholpen. Hij gaf de doorslag", weet de 67-jarige wielerliefhebber. We kunnen hem dus niet meer verrassen met de overwinning, want hij had het zelf al online zien staan. "Een verassing, nou nee. Je weet als je met dit soort ploegen meespeelt dat je altijd kanshebber bent. Je moet alleen wat geluk hebben."

Uitgeloot
Cox speelt met drie lijsten mee dit jaar en stelt deze zorgvuldig samen. Een echte tactiek heeft hij niet. "Na aanleiding van dit soort middelzware etappes vul ik de namen van mijn ploeg in. En dat doe ik ook met een sprintersteam. Met die ploeg was ik al een aantal keer dichtbij de overwinning, maar had de pech uitgeloot te worden. Dat weet je dat kan gebeuren als er 11.000 lijsten meespelen. Maar dat het nu wel een keer raak is, vind ik wel heel erg leuk."

Credits
Cox is erg te spreken over het nieuwe systeem met de credits per wielrenner, maar heeft wel nog een suggestie. "Ik vind eigenlijk dat elke renner minimaal één punt moet krijgen. Dat verdienen ten eerste die jongens zelf ook, want ze werken er hard voor. Maar ten tweede dan wordt het nog een stukje moeilijker om je ploeg samen te stellen."

Froome
We spreken een echte wielerliefhebber die elke etappe aan de buis gekluisterd zit. Het verraste de inwoner van Asenray dat Froome het geel weer mocht aantrekken na de etappe. "Hij is niet zo goed als andere jaren en vandaag verbaasde hij me. Het wordt nog heel spannend denk ik, maar uiteindelijk zal hij de Tour wel winnen."