Na grijze zondag wordt het weer zomers

Print
Een grijze dag. Meer kunnen de meteorologen er vandaag niet van maken. Maar vanaf morgen breekt de zon vaker door en dinsdag en woensdag wordt het zomers warm. Woensdag kan lokaal zelfs tropisch warm worden.

Het was de afgelopen periode snoeiheet in delen van Spanje. Het Spaanse temperatuurrecord werd zelfs verbroken: het werd 47,3 graden! Die warme lucht komt onze kant op.

Sluierwolken
Dinsdag bereikt de warme lucht ons land. De temperatuur loopt op naar ongeveer 23 graden op de Wadden tot lokaal al 28 graden in het zuiden en zuidoosten. ,,Het zal niet volop zonnig zijn, maar de zon komt wel prima door de sluierwolken heen”, belooft weerman Wilfred Janssen van Weerplaza. ,,Door de matige oostenwind zal het op de stranden de hele dag heerlijk vertoeven zijn met temperaturen rond 25 graden, in het noorden is het wat koeler."

In de nacht naar woensdag komt de echte warme lucht het land binnen. In de ochtend loopt de temperatuur op de meeste plaatsen al snel op naar zomerse waarden van rond de 25 graden. Uiteindelijk wordt het ongeveer 27 graden op de Wadden tot plaatselijk 32 graden in het binnenland.

Kans op onweersbuien
De warme lucht die naar ons land wordt aangevoerd is flink onstabiel. ,,Door de hoeveelheid vocht in de lucht zal het drukkend warm zijn. Met de koele zeelucht op de loer vormen de warme en vochtige lucht bij ons een explosieve cocktail die later op de dag wel eens tot ontploffing zou kunnen komen”, aldus Janssen.

Volgens Janssen zijn dan onweer, hagel en windstoten mogelijk en kan er veel neerslag in een korte tijd vallen. ,,De komende dagen wordt er meer duidelijk wat betreft eventuele pittige buien woensdag namiddag en -avond.”

Na woensdag koeler
Donderdag valt de temperatuur alweer een stuk lager uit dan op woensdag. Het wordt dan ongeveer 22 graden. De zomerse warmte blijft wel in de buurt. ,,Er zijn signalen dat de zomerse warmte in het weekend weer terug kan keren. Met de koele zeelucht in de buurt, is dit natuurlijk nog erg onzeker, zeker op deze termijn. Het is even afwachten aan welke kant ons land komt te liggen: de koele of de warme kant. Van de buien zijn we in elk geval niet af, want met zowel de warme als koele lucht in de buurt, kunnen er altijd een aantal buien vallen. De buien zullen wel minder pittig zijn dan die op woensdag.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →