PSV neemt na 2 dagen alweer afscheid van eSporter: 'Niet eerlijk geweest'

Print
PSV neemt na 2 dagen alweer afscheid van eSporter: 'Niet eerlijk geweest'

Afbeelding: iStock

Twee dagen geleden presenteerde PSV het binnenhalen van FIFA-speler Tony Kok nog als de eerste Nederlandse transfer op eSports-gebied. Zondag verbreekt de voetbalclub het kersverse contract met de 22-jarige gamer alweer.

Het gedrag dat Kok in het verleden op sociale media toonde, wordt genoemd als oorzaak van de verbroken samenwerking. 

Boze fans
Kok twitterde in het verleden als Amsterdammer meermalen negatief over de club en supporters uit Eindhoven. Andere berichten waren vrouwonvriendelijk of bevatten ziektes als krachttermen. Enkele tientallen fans stonden dan ook op de achterste benen na het bericht over zijn aanstelling om het gameteam van PSV te versterken en aankomend seizoen de clubkleuren in de E-divisie - de FIFA-eredivisie voor gamers - te verdedigen. 

Dacht de jonge gamer dat de gewraakte tweets waren verdwenen - sommige kon hij zich niet meer herinneren - toch werden zij teruggevonden en weer online geplaatst. Kok noemde het "dingen die je in je jeugd wel eens doet", maar het zette zijn aanstelling bij PSV onder grote druk.

Verbroken
PSV meldt daarom zondag het contract met de gamer te verbreken. De club stelt dat Kok en zijn management tekort zijn geschoten in het delen van informatie over het verleden van de gamer. Zijn online gedrag staat te ver van de kernwaarden van de club. Guus Pennings manager Marketing & Media van PSV in een persbericht: "Vanzelfsprekend hebben we een antecedentenonderzoek gedaan. Om een goed beeld van iemand te krijgen – ook wat betreft online gedrag – is het echter noodzakelijk dat de andere partij volledig open kaart speelt. En dat is niet het geval geweest. Wij betreuren dat. Het is een vervelende ervaring op het speelveld van E-sports, maar daarom ook direct een wijze les."

Bundled dat het management van Kok doet, reageert teleurgesteld en begrijpend op de ontstane situatie. "Net als PSV hebben wij Tony's accounts gecheckt en we hebben het ook niet gezien. Blijkbaar kan je verwijderde tweets via bepaalde zoektermen en algoritmen toch weer tevoorschijn halen in zoekmachines. Deze zijn opnieuw geplaatst en daarna is er een hetze tegen Tony ontstaan", zegt Delano Delano Limaheluw van Bundled.

Kapot
"Wij begrijpen PSV volkomen. Als club wil je niet met dat soort uitspraken geconfronteerd worden. Tony zit kapot en is hiervoor ook zelf verantwoordelijk. Maar wij laten hem niet vallen. Hij is een ambitieuze, enthousiaste, leuke kerel die ook erg goed is in FIFA. Wij blijven hem steunen in zijn doel om beste van de wereld te worden. En nu de euforie van een mooie transfer is veranderd in een wrange situatie, hopen we dat dit een wijze les kan zijn voor alle andere jonge gamers. Denk alsjeblieft na voordat je iets op het internet gooit. Het kan je jaren later op negatieve wijze blijven achtervolgen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →