Federer schrijft geschiedenis met achtste Wimbledon-zege

Print
Federer schrijft geschiedenis met achtste Wimbledon-zege

Afbeelding: AFP/Adrian Dennis

Roger Federer heeft zondag voor de achtste keer in zijn carrière Wimbledon gewonnen. De Zwitser was in de finale veel te sterk voor Marin Cilic. Federer mag zich nu de succesvolste tennisser aller tijden op het gras van Londen noemen.

De eerste set ging in de beginfase nog gelijk op, maar nadat Federer de Kroaat brak, ging het ineens snel. 

Zege
Binnen no time leidde Federer met twee sets tegen nul (6-3 6-1). In de derde set gaf Cilic meer weerwerk. maar in gevaar kwam de zege van Federer nooit meer. 

Federer passeerde de Amerikaan Pete Sampras en de Brit William Renshaw, die zeven keer zegevierden op Wimbledon, in stijl.Federer tenniste als in zijn beste dagen, maar kreeg ook niet de tegenstander die hij verwacht had.

Glijpartij
Cilic bewoog zich na een glijpartij in de eerste set niet meer vrij over de baan. De Kroaat liet zich na een verloren tweede set ook behandelen aan zijn linkervoet, maar besloot de galavoorstelling van zijn tegenstander niet te verstoren en speelde de eindstrijd uit.

Onduidelijk zal blijven hoe een topfitte Cilic zich had kunnen verweren. Na een een periode met veel blessureleed is Federer weer terug waar hij zichzelf graag ziet, op het allerhoogste podium.

Transformatie
De prachtige loopbaan van de Zwitser leek bijna afgelopen toen hij het vorige seizoen voortijdig afbrak na een teleurstellend optreden op Wimbledon. Maar na een half jaartje rust veranderde Federer van een blessuregevoelige tennisser op leeftijd in een speler die zeker op zijn favoriete ondergrond iedereen zijn wil kan opleggen.

Hij verbaasde begin dit jaar na zijn rentree met winst van de Australian Open. Vervolgens bedankte hij voor Roland Garros, de grand slam die hem het minst ligt, om vervolgens ijzersterk aan de start te verschijnen voor het seizoen op gras.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →