Joyce (42) bedreigd nadat haar naamgenoot Nouri uitscheldt

Print
Joyce (42) bedreigd nadat haar naamgenoot Nouri uitscheldt

Afbeelding: ANP

Ze is zelf geen lid van Facebook, maar wordt sinds een naamgenote van haar op het social media platform Ajax-voetballer Nouri uitschold, wel bedreigd.

Dwarsfluitlerares Joyce Saleming (42) uit Eersel kan er nog niet over uit: dat haar dit nou overkomt.

Nouri
Ze is bewust nooit lid geworden van Facebook en waarschuwt haar kinderen altijd om er niets persoonlijks op te plaatsen. En nu wordt juist zij bedreigd omdat een naamgenoot op Facebook hatelijke opmerkingen heeft geplaatst over voetballer Abdelhak Nouri (20) van Ajax, over wie afgelopen week duidelijk werd dat hij ernstige en blijvende hersenschade heeft opgelopen.

'Fuck Nouri' verscheen er donderdag op die pagina. Dat viel bij veel facebookgebruikers zo verkeerd dat iemand het adres en telefoonnummer van Joyce opzocht op Google en op Facebook plaatste met de bedoeling haar een lesje te leren. En dat was precies wat gebeurde. Talloze malen werd ze gebeld met bedreigingen als 'wij weten jou wel te vinden' en 'dit weekend is het Dominator, wij komen wel even langs'. 

Ver familielid
Niemand had door dat de uitlatingen op Facebook niet afkomstig waren van de dwarsfluitlerares, maar van een ver familielid met dezelfde naam. "Er zijn er, voor zover ik weet, maar twee in Nederland met die naam en mijn adres is makkelijk te vinden op internet, omdat mijn bedrijf staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel", legt Joyce uit.

"Bij de eerste telefoontjes wist ik niet wat me overkwam. Ik begreep niet waar het over ging. Maar toen belde er een vrouw die me vroeg waarom ik mij op Facebook zo uitliet over die voetballer. Toen pas viel het kwartje."

Uitleg
Joyce en haar man wilden vrijdag aangifte doen bij de politie. "Maar die hadden het druk en vroegen ons na het weekend terug te komen. Ze adviseerden ons om de telefoon niet meer aan te nemen, maar wel de nummers van de bellers te noteren. Mijn man heeft al die bellers een app gestuurd met de uitleg."

Ondertussen zat het gezin met twee kinderen opgesloten in huis. "Je weet niet wat er kan gebeuren. Misschien komen ze wel langs met een groep van de harde kern Ajaxsupporters. We hebben voor de zekerheid onze auto weggezet. Aan de kinderen hebben we gevraagd of ze liever bij opa en oma wilden slapen. Maar die wilden graag bij ons thuis blijven."

Zotte
Vrijdag plaatste haar man Louis op Facebook een bericht (zie hierboven) met het verzoek om dat te delen, waarin hij uitlegt dat zijn Joyce een andere is dan die zich over Nouri uitlaat op Facebook. Ook is Joyce inmiddels tegen wil en dank lid van Facebook. "Ik heb tegen mijn principes in een account moeten aanmaken om met mijn foto te bewijzen dat het echt niet om mij gaat. Dat is toch van de zotte."