Droomstart voor Martens en haar teamgenoten op EK

Print
Droomstart voor Martens en haar teamgenoten op EK

Afbeelding: ANP/Vincent Jannink

De Nederlandse voetbalsters hebben het EK in eigen land de gewenste start gegeven. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Noorwegen zondag in de volgepakte Galgenwaard van Utrecht met 1-0.

Shanice van de Sanden bezorgde de voetbalsters met haar doelpunt in de 66e minuut een droomstart, nadat de Limburgse Lieke Martens al twee keer dicht bij de openingstreffer was geweest. 

Noren
Met Noorwegen trof Oranje op papier direct de zwaarste opponent in groep A. De Noorse voetbalsters draaien al jarenlang mee in de top. De tweevoudig Europees kampioen (1987 en 1993) bereikte vier jaar geleden bij het vorige EK de finale, waarin Duitsland weer te sterk was. Noorwegen beschikt met Ada Hegerberg bovendien over de vrouw die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste voetbalster in Europa.

Lieke Martens had Oranje én het EK een vliegende start kunnen geven. De linksbuiten uit Bergen die kort voor het toernooi een contract ondertekende bij FC Barcelona, kroop al na 30 seconden bij een voorzet van Van de Sanden slim voor haar bewaakster. De Noorse keepster Ingrid Hjelmseth kreeg echter nog net een handje tegen het schot van Martens en duwde de bal over de lat. Dat deed de oudste speler op dit EK (37 jaar) een kwartiertje later nogmaals, weer bij een schot van Martens.

Aanvallend
De bijna 22.000 toeschouwers, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima, zagen een wedstrijd die op en neer golfde. Oranje voetbalde beter, maar het fysiek sterke Noorwegen kwam er ook een paar keer gevaarlijk uit. De ploeg van Wiegman presenteerde zich aanzienlijk beter dan twee jaar eerder op het WK in Canada. Daar haalde Oranje onder leiding van Roger Reijners weliswaar de achtste finales, maar het vaak klinische spel kon niemand echt bekoren. Tegen Noorwegen vermaakten de voetbalsters het publiek met aanvallend spel en leuke acties.

De beloning kwam in de 66e minuut, via Van de Sanden. De razendsnelle rechtsbuiten van Liverpool kopte een afgemeten voorzet van Martens langs de uitblinkende Hjelmseth. Oranje kreeg kansen op meer, zeker via spits Vivianne Miedema, maar het bleef bij 1-0.