OM over dood 37-jarige Heerlenaar: bewakers Zuyderland-ziekenhuis verdachte

Print
OM over dood 37-jarige Heerlenaar: bewakers Zuyderland-ziekenhuis verdachte

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

Twee beveiligers van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen worden verdacht van zware mishandeling. Een 37-jarige verwarde Heerlenaar werd onwel na een confrontatie met de beveiligers en overleed vrijdagnacht.

Politie-onderzoek en sectie moeten uitwijzen of de Heerlenaar is overleden als gevolg van geweld, toegepast door bewakers. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Verward
De twee beveiligers zijn direct als verdachte aangemerkt, maar zitten niet vast, omdat daar geen gronden voor zijn, zegt persofficier van justitie Resi Peters. De 37-jarige Heerlenaar werd vorige week zondagnacht in de centrale hal van het ziekenhuis benaderd door de beveiligers omdat hij een verwarde indruk maakte. Ze wilden weten waarom hij daar ’s nachts rondliep.

De man reageerde verbaal en non-verbaal agressief, waarop hij door de beveiligers in bedwang werd gehouden. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek de Heerlenaar onwel geworden. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, waar hij vrijdagnacht overleed.

Lees ook: Man alsnog overleden na confrontatie met ziekenhuisbewakers

Nekklem
Het is niet duidelijk of de bewakers de nekklem hebben toegepast. Het onderzoek spitst zich toe op de handelingen van de beveiligers, die vooralsnog worden verdacht van zware mishandeling. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake was van opzet of dat het niet de intentie is geweest om iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen of te doden, maar dat dit mogelijk wel het gevolg is geweest, aldus Peters.

Sectie, die vandaag wordt verricht, moet meer duidelijk geven over de doodsoorzaak. Over de verklaring die de bewakers – ze zijn direct na het incident verhoord - hebben afgelegd, willen politie en OM in dit stadium niets zeggen.

Ziekenhuis
De verdenking is niet bekend bij Zuyderland, zegt woordvoerder Stef Petit. Hangende het onderzoek zal het ziekenhuis niet reageren. Petit wil alleen maar kwijt dat de beveiligers op vrije voeten zijn, maar momenteel niet aan het werk. Of het gaat om mensen die in dienst zijn van Zuyderland of werden ingehuurd, wil de woordvoerder niet zeggen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen