Wonderbaarlijk genezen Dolf Dormans (90) overleden

Print
Wonderbaarlijk genezen Dolf Dormans (90) overleden

Dolf Dormans in 2007 Foto: Peter Schols

Dolf Dormans, de inwoner van Munstergeleen wiens genezing uiteindelijk leidde tot de heiligverklaring van pater Karel, is overleden. Hij stierf zondagmorgen op 90-jarige leeftijd thuis in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen.

Paus Benedictus XVI besloot in 2007 Dormans’ dorpsgenoot Carolus Houben, beter bekend als pater Karel, heilig te verklaren. De kerkvorst deed dit na de vaststelling door een medische commissie van het Vaticaan dat Dormans in 1999 wonderbaarlijk was genezen.

Wonderbaarlijk genezen
De Munstergelener had een ernstige darmkwaal en op de operatietafel van artsen te horen gekregen dat hij nog maar enkele uren te leven had. Daarna herstelde hij alsnog, naar Dormans zei nadat hij tot pater Karel had gebeden. De commissie in Rome concludeerde jaren later unaniem dat dit voorval niet verklaard kon worden door de medische wetenschap en dus een door pater Karel verricht wonder was. Wil Keulers, Dormans’ huisarts die destijds als eerste bij diens ziekte betrokken was, sprak van een wonderbaarlijke genezing en stuurde een verklaring naar Rome die mede tot Karels heiligverklaring leidde. Dormans was daar op 3 juni 2007 in Rome bij aanwezig.


Dolf Dormans ontvangt de communie van paus Benedictus XVI - Foto: Peter Schols

Groot gemis
Harry Broers, pastoor van de Pancratiusparochie in Munstergeleen, typeert Dormans als een heel trouwe en meelevende parochiaan, die ook altijd belangstelling had voor het parochiewerk. De pastoor spreekt van een groot gemis voor zijn parochie, het dorp en haar verenigingsleven, waarin Dormans jarenlang actief was. Zo was hij voorzitter en tot zijn dood erevoorzitter van fanfare Juliana. Het muziekkorps brengt Dormans zaterdag tijdens de uitvaart een huldebetoon en begeleidt vooraf samen met Broers het stoffelijk overschot naar de Pancratiuskerk, waar om 11 uur de afscheidsdienst begint. Vervolgens wordt hij begraven in het familiegraf in Munstergeleen.