Koningspaar opent MH17-monument tijdens indrukwekkende ceremonie

Print
Koningspaar opent MH17-monument tijdens indrukwekkende ceremonie

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de onthulling van het Nationaal Monument MH17. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

In Vijfhuizen is vanmiddag het Nationaal Monument MH17 onthuld, precies drie jaar na de vliegramp. Het gaat om groen lint bestaande uit 298 bomen, die elk een naamplaatje van een van de slachtoffers dragen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren bij de beladen plechtigheid aanwezig.

Tientallen nabestaanden lazen tijdens de indrukwekkende ceremonie, waarbij in totaal 2000 nabestaanden aanwezig waren, de namen voor van alle omgekomen 298 inzittenden.

Toespraak
Daarvoor en daarna waren er toespraken, onder meer van Evert van Zijtveld, de voorzitter van Stichting Vliegramp MH17. Hij verloor zijn twee kinderen en schoonouders bij de ramp. Hij benadrukte dat ondanks al het verdriet het leven door moet gaan en beloofde dat de zoektocht naar de daders door zal gaan. Ook werd er een minuut stilte gehouden. 

Herinneringsbos
Het monument, deels van Limburgse makelij, heeft de vorm van een lint en bestaat uit een klein herinneringsbos van 298 bomen. Op elke boom hangt een naamplaatje van een van de slachtoffers van de vliegramp. De bomen staan voor groei, hoop en leven, aldus de initiatiefnemers. In het hart van het bos staat een lange wand met een gedenkteken, een oog, waarin alle namen staan gegraveerd. 

Het koningspaar legde samen met zeventien schoolkinderen uit Vijfhuizen zonnebloemen bij het gedenkteken. 

Rutte
Bij de herdenking waren ook premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen aanwezig. 

Het is maandag precies drie jaar geleden dat de boeiing 777 werd geraakt met een Buk-raket en neerstortte boven Oost-Oekraïne, vlakbij de stad Donetsk. Onder de 298 doden waren onder meer 196 Nederlanders; elf van hen kwamen uit Limburg.

Veel andere slachtoffers komen uit Maleisië en Australië. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.