VIDEO: Pijn lijden, afzien, maar vooral ook genieten op eerste dag

Print
Dat is altijd spannend. Zo’n eerste dag. De eerste keer dat ik de 50 kilometer loop van de Vierdaagse. En ook weer sinds lange tijd dat ik op de Wedren mag staan.

De spanning was vandaag van de gezichten af te lezen. Mensen staan zenuwachtig heen en weer te lopen in de rij van de Wedren bij de start en checken voor de zoveelste keer of ze alles in hun rugtas hebben meegenomen. Is het flesje wel helemaal gevuld? Check! Heb ik mijn zonnebrand meegenomen en zit de dop er goed op, voordat mijn hele tas onder zit? Check!

Waalbrug
De eerste dag gaat zoals altijd door de Betuwe, het noorden van Nijmegen, via Elst en Arnhem. En het gevoel van de Vierdaagse begint pas echt als je de Waalbrug op bent gegaan: dan weet je dat je goed zit en dat de week kan beginnen. Tot vorig jaar werd de route tegenovergesteld gelopen. De dijk tussen Oosterhout en Lent werd altijd als een heel zwaar stuk ervaren. Aangezien dit deel van de route vaak veel problemen veroorzaakt bij de lopers, heeft de organisatie dit jaar besloten de route om te draaien en dus te beginnen over de dijk.

Watersproeiers en tappunten
Het was een hete dag vandaag, tropische hitte was dan ook al voorspeld. Ik sprak veel wandelaars die het echt afzien vonden. En dat is dan ook niet heel gek, want spieren functioneren nou eenmaal minder goed bij hoge temperaturen. Maar dan is het extra fijn als er veel mensen langs de kant staan met watersproeiers of tappunten om je flesje bij te vullen. Maar ik heb het weer overleefd: met veel water, een petje zoals ik wel vaker draag, zodat je beter bewapend bent tegen de zon en lichte schoenen, want je moet alles meesjouwen.

Spreuken
Zoals elke dag kom ik weer mooie spreuken tegen op de T-shirts van de deelnemers, zoals moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen. En dat was het ook. Voor veel mensen was het afzien en pijn lijden, maar als je eenmaal je eerste koude colaatje in de hand hebt op de Wedren is het genieten! Proost! Op naar de tweede dag, Wijchen!

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →