Gezinsdrama België: vader doodt dochtertjes en pleegt zelfmoord

Print
Gezinsdrama België: vader doodt dochtertjes en pleegt zelfmoord

Afbeelding: RR/Het Nieuwsblad

Een vader heeft dinsdag in het West-Vlaamse Anzegem zijn twee dochtertjes van zeven en negen jaar oud om het leven gebracht, om daarna ook zelf uit het leven te stappen. Vader Gunther S. (40) leefde gescheiden van de moeder van de meisjes. Volgens kennissen van het koppel had de vader eerder gedreigd om de meisjes te ontvoeren.

Een buurvrouw ontdekte rond 19.30 uur wat er zich in de woning in Anzegem had afgespeeld. Omdat ze zich ongerust maakte, klopte ze bij haar buurman Gunther S. aan. Door het raam zag ze dat de vader in zijn keuken met enkele zeilen een constructie had opgezet. Hij had zijn twee dochtertjes daaronder meegenomen. Met helium bracht hij hen en zichzelf om het leven.

De moeder (43) kwam dezelfde avond aan bij het huis van haar ex-man om haar kinderen Marie-Lien en Helena op te halen, en zag de politie staan. Die hadden het huis afgezet, en brachten de moeder op de hoogte van het drama.

Uit elkaar
Het koppel trouwde in 2007 in Zwevegem. Ze woonden in Heestert, en ze hadden samen jarenlang een bedrijf dat spandoeken bedrukte. Gunther S. was afkomstig uit Diksmuide, maar hij was een bekende in het lokale leven van Zwevegem. Zo trad hij in 2011 toe tot het lokale N-VA-bestuur.

“De laatste jaren werkte het huwelijk niet meer”, zeggen vrienden. Twee jaar geleden besloten ze om uit elkaar te gaan. De moeder ging met de kinderen in Moen wonen, een deelgemeente van Zwevegem. De vader vertrok naar Anzegem.

Ruzie over de kinderen
“Maar er was vaak ruzie over de kinderen. Ze verbleven meestal bij haar, maar daar was de vader het niet mee eens. Hij had al eerder gedreigd om de kinderen te ontvoeren. Of erger.”

Het bedrijf dat de man alleen probeerde voort te zetten, ging bovendien over de kop. De rechtbank in Gent sprak in augustus vorig jaar het faillissement uit. De man kende sindsdien ernstige ­financiële problemen.

Het parket van West-Vlaanderen bevestigde gisteravond dat er een gerechtelijk onderzoek is geopend en dat een onderzoeksrechter is aangesteld.

Expert: “Alles wijst op zeer grondige voorbereiding”
Dat Gunther S. helium heeft gebruikt om zijn dochtertjes en zichzelf om het leven te brengen, toont volgens Jan Tytgat, professor toxicologie aan de KU Leuven, aan dat hij zijn plan heel grondig heeft voorbereid. ­“Vermoedelijk wilde hij zijn kinderen zo veel mogelijk leed besparen en hen zo pijnloos ­mogelijk laten sterven”, klinkt het.

“Helium is een gas dat zuurstof verdrijft. Zeker in een afgesloten ruimte, zoals een tent, gaat dat proces snel. Wie het in een grote dosis inademt, zal eerst bewusteloos ­raken, daarna in­slapen en uiteindelijk sterven.”

Gunther S. kon de ­helium ook gemakkelijk kopen: het gas is volstrekt legaal. “Vermoedelijk is hij het gaan kopen onder het mom van een verjaardagsfeestje”, zegt Tytgat. “In de winkel en mogelijk tegen zijn kinderen zal hij wel hebben gezegd dat het diende om ­ballonnen te vullen.”

Gezinsdrama’s met helium komen niet vaak voor, maar het drama in Anzegem is niet het eerste met het gas. Onlangs nam in Wallonië een moeder haar kinderen op dezelfde manier mee in de dood.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →