La Place wil grote vestiging op het Vrijthof in Maastricht

© De Limburger

Restaurantketen La Place is terug van weggeweest. Ook in Maastricht. De eerste nieuwe vestiging krijgt onderdak aan de Grote Staat. Maar het horecaconcern aast nu ook op het Vrijthof als plek voor een grote eetzaak.

Laurens Schellen

De gemeente merkt er nog weinig van, maar restaurantketen La Place zet alles op alles om in Maastricht oude glorietijden te laten herleven. Na het vertrek in 2014 uit winkelcentrum Entre Deux en de gedwongen sluiting begin vorig jaar van de beide filialen in hartje stad - in het pand van het bankroet verklaarde moederbedrijf V&D - bereidt het concern nu een opmerkelijke comeback voor.

Hudson's BayVast staat al dat La Place een royale plek krijgt in het luxueuze Canadese warenhuis Hudson’s Bay, dat in september aan de Grote Staat de poorten opent. In hetzelfde winkelcomplex dus waar V&D tot aan het faillissement decennialang onderdak had. Maar achter de schermen aast de restaurantketen nadrukkelijk op een tweede vestiging in het hart van Maastricht en wel op de meest prominente zichtlocatie die de binnenstad rijk is: het Vrijthof.

Goed ingevoerde bronnen bevestigen tegenover deze krant dat het concern, dat vorig jaar is overgenomen door supermarktketen Jumbo, aan het plein een groot La Placerestaurant wil vestigen in twee rijksmonumentale panden pal naast Theater aan het Vrijthof. De gebouwen in kwestie liggen naast elkaar, doen momenteel dienst als kantoorruimte en zijn eigendom van Sogecom, het bedrijf van de Maastrichtse zakenman Jan Huynen. De nieuwe horecazaak zou goed zijn voor tientallen arbeidsplaatsen.

BezwarenMet het oog op de exploitatie en schaalgrootte van het beoogde restaurant wil La Place beide monumenten via een inpandige doorgang met elkaar verbinden. Die bouwkundige ingreep stuit echter vooralsnog op fundamentele bezwaren van de gemeentelijke welstands- en monumentencommissie, vanwege de beschermde status van beide panden. Het negatieve advies van de commissie zorgt niet alleen op het Vrijthof voor de nodige ophef.

Ook raadslid Jan Hoen (MVP) zegt op de hoogte te zijn van de problemen. In een persoonlijke brief verzoekt hij wethouder Jack Gerats (SP, Vergunningverlening) met klem om het oordeel van de commissie naast zich neer te leggen. ‘Dit mag niet misgaan. Het gaat hier om een koppeling van twee panden die van buitenaf niet eens te zien is. Afwijzing door het stadsbestuur betekent een streep door de komst van een groot restaurant met veel werkgelegenheid’, stelt Hoen.

OverlegIn een reactie zegt gemeentewoordvoerder Rik van Laake dat het stadsbestuur nog geen definitief besluit heeft genomen. "De komende dagen volgt opnieuw overleg. Feit is dat we als gemeente bouw- en verbouwplannen integraal moeten bekijken, op ruimtelijke, economische en welstandsaspecten. En in dit specifieke geval hebben we ook te maken met restauratieregels voor rijksmonumenten.”

Woordvoerster Lotte Nijland van het La Place-concern zegt in een reactie ‘nog geen concrete uitspraken’ te willen doen. Ook pandeigenaar Sogecom onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal