Studenten hebben weer hoop op terugkeer van de basisbeurs

Print
Studenten hebben weer hoop op terugkeer van de basisbeurs

Afbeelding: Marcel Antonisse

Maakt de basisbeurs onder kabinet-Rutte III een comeback? Twee van de vier formerende partijen schreven in hun verkiezingsprogramma dat ze af willen van het leenstelsel voor studenten, dus koesteren studentenorganisaties weer hoop.

Tot op het allerlaatste moment hebben studentenorganisaties geprotesteerd, maar ze konden niet voorkomen dat in september 2015 het leenstelsel voor studenten werd ingevoerd. Weg was de basisbeurs die studenten jarenlang als ‘gift’ op hun rekening bijgeschreven kregen. Willen studenten geld om hun studie te bekostigen, dan moeten ze voortaan lenen.

Na de invoer werkten studentenclubs Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) met het ministerie om de voorlichting aan studenten te verbeteren, maar echt warm lopen de studenten nog niet voor de studielening. "We waren, zijn en blijven tegen het leenstelsel'', zegt voorzitter Rhea van der Dong van het ISO. `Onze hoop is dat de basisbeurs terugkeert.''

Die hoop is niet helemaal ijdel. Zaten er bij formatiepoging -1 nog drie architecten van de leenstelseldeal uit 2014 aan tafel (VVD, D66 en GroenLinks), bij formatiepoging-2 is het twee tegen twee. Met het aanschuiven van de ChristenUnie kreeg het CDA er ook een medestander bij: beide partijen zijn voor een terugkeer van de basisbeurs.

Ongelijke kansen
Van der Dong herinnert zich het debat dat de studentenorganisaties vlak voor de verkiezingen organiseerden. Van de deelnemende partijen – het CDA was er niet bij – was de ChristenUnie de enige die vurig pleitte voor een terugkeer van de basisbeurs. Volgens de partij leidt de studielening tot ongelijke kansen: kinderen van rijke ouders kunnen makkelijker gaan studeren dan kinderen van ouders met een krappere beurs. Ook wordt gevreesd dat jongeren schulden gaan stapelen.

Ook het CDA maakte er in de verkiezingscampagne een belangrijk punt van. De lening is een ‘onacceptabele drempel’, schrijven de christendemocraten in het verkiezingsprogramma.

De twee christelijke partijen moeten het aan de formatietafel opnemen tegen VVD en D66, die juist warm voorstander zijn van het leenstelsel. De partijen waren samen medeverantwoordelijk voor de invoering, die wordt gezien als een van de grootste onderwijsvernieuwingen van de afgelopen jaren. En dat is niet het enige probleem: het van stal halen van de basisbeurs kost 900 miljoen euro per jaar. Dat is niet niks nu de partijen al van de financiële rekenmeesters hebben gehoord dat het geld voor de komende kabinetsperiode niet tegen de plinten klotst.

Ov-studentenkaart
Áls de basisbeurs terugkeert, vrezen studenten dat aan andere zaken zal worden gemorreld. Nu wordt het geld dat vrijkomt door het leenstelsel weer geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Dat zal verdwijnen door de basisbeurs, terwijl de studenten dat extra geld graag willen houden.

Bovendien wordt de ov-studentenkaart, die onder druk van GroenLinks bij de invoering van het leenstelsel werd behouden, versoberd als het aan het CDA ligt. Studenten mogen dan nog wel vrij reizen, maar alleen van de woonplaats naar de school waar zij studeren. Nu kunnen studenten nog in het hele land gratis in trein, bus, tram en metro.

Ook de LSVb ziet de basisbeurs liever vandaag dan morgen terugkeren. Maar voorzitter Tariq Sewbaransingh waarschuwt voor te veel optimisme. "Wij houden ons hart vast voor Rutte III. De partijen hebben grote beloftes gedaan, vooral D66 wil veel doen aan de kwaliteit van het onderwijs. We hopen dat de partijen die toezeggingen nakomen.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →