Franse legerleider weg om bezuinigingen

Print
Franse legerleider weg om bezuinigingen

Pierre de Villiers Afbeelding: EPA

De Franse legerleider generaal Pierre de Villiers heeft woensdag zijn ontslag ingediend uit woede over bezuinigingen die president Emmanuel Macron bij defensie doorvoert. Franse media meldden dat de generaal had begrepen van Macron dat defensie dit jaar in de begroting zou worden ontzien. Hij uitte afgelopen week tegenover parlementariërs zijn woede dat er nu toch wordt bezuinigd. Macron zou zijn woord niet hebben gehouden.

Macron was volgens Franse media boos op de loslippige generaal die verkondigde dat de voorgenomen bezuinigingen niet deugen. De strijdkrachten moeten 850 miljoen euro minderen. De Villiers verklaarde woensdag dat dit niet mogelijk is. Hij stapt op omdat hij naar eigen zeggen zo "niet langer de robuuste verdedigingsmacht kan garanderen die noodzakelijk is om Frankrijk en de Fransen vandaag en morgen te beschermen".

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →