Tourspel: ,,Schrik sloeg me gisteren even om het hart"

Print
Tourspel: ,,Schrik sloeg me gisteren even om het hart"

Afbeelding: De Limburger

Door Tom van der Wilt

Na een aantal keer bellen en te hebben gemaild kregen we gisteren helaas dagwinnaar Jos Waber niet te pakken, maar gelukkig waren er twee deelnemers met de winnende score. Peter Buysers (43) uit Schinnen had eveneens 130 punten, maar trok na loting net aan het kortste eind. De eerste zes renners prijkten op zijn lijstje na een fraaie waaieretappe waarin de pure sprinters vanwege verschillende omstandigheden moesten lossen en dus kon Michael Matthews in Romans-sur-Isere zijn tweede etappezege bijschreven. Voor Buysers was het zijn eerste ooit in het Tourspel van de Limburger.

Nog niets gepresteerd
,,Ja, ik weet denk ik wel waarvoor je belt", zegt Buysers als hij hoort dat het Tourspel bij hem aan de lijn hangt. ,,Het is de eerste keer in al die jaren dat ik meespeel dat ik iets win. Dat vind ik toch wel mooi." Hij had Jens Keukeleire en Christophe Laporte in zijn sprintersteam opgenomen, waarvan Keukeleire als vierde reserve. De vijfde en zesde plaats in de etappe van die renners bracht hem de gedeelde zege. ,,Terwijl die nog helemaal niets gepresteerd hebben deze Tour. Daar moet je soms een beetje geluk mee hebben. Zeker in etappes die niet te voorspellen zijn zoals deze waaierrit. Evengoed had Kittel kunnen winnen."

Schrik
Buysers staat met zijn sprinterslijst 33e, maar doet ook mee met een team dat speelt voor de rode lantaarn. Daarmee moet je zorgen dat jouw renners geen enkel punt scoren tijdens de hele Tour de France. Hij is samen met nog goede twintig deelnemers daarvoor in de race. De schrik sloeg hem gisteren om het hart. ,,Ze moeten nog even volhouden. Ik heb Oliver Naessen in dat team opgenomen. Toen hij Romain Bardet terugbracht in de voorste groep en ze gingen sprinten hoopte ik dat hij niet mee zou doen. Gelukkig liet hij zich uitbollen. Dat was toch wel even heel gevaarlijk."

De Alpen komen eraan vandaag. Wat voor soort strijd verwacht Buysers? ,,Froome zal proberen orde op zaken te stellen. Contador zal proberen aan te vallen en Matthews gaat voor de vlucht want die moet punten scoren voor de groene trui. Maar omdat alles zo dicht bij elkaar staat, laten veel ploegen niemand rijden. Het zou heel goed kunnen dat een groepje wat ruimte krijgt en dat daarna de andere ploegen richting de Galibier het gat dichten en de favorieten voor de zege gaan. Ik denk dat Froome uiteindelijk de Tour zal winnen."