Koud weer zit peren- en appeloogst Zuid-Limburg dwars

Print
Koud weer zit peren- en appeloogst Zuid-Limburg dwars

Afbeelding: iStock

Het koude voorjaarsweer van eerder dit jaar zal goed te merken zijn bij de oogst van peren en appels in Zuid-Limburg.

Vooral nachtvorst is funest voor de opbrengsten. In Zuid-Limburg is dit een nog groter probleem dan in de rest van het land, omdat er minder oppervlaktewater beschikbaar is om de bloesem te beregenen als bescherming tijdens vorst dan elders in het land. Ook andere regio's in het zuiden van het land kampen met dat probleem.

Kwart minder
Volgens ramingen van brancheorganisatie GroentenFruit Huis zullen Nederlandse telers dit jaar ruim een kwart minder appels plukken. Bij de peren wordt rekening gehouden met bijna een vijfde minder oogst.

GroentenFruit Huis voorziet voor dit jaar 233 miljoen kilo appels van Nederlandse bodem. Bij de peren zal dit naar verwachting 307 miljoen kilo zijn. Daarmee blijven er volgens de organisatie genoeg appels en peren beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →