Sluiting alle Nederlandse kolencentrales is mogelijk

Print
Sluiting alle Nederlandse kolencentrales is mogelijk

Afbeelding: ANP

Het is mogelijk om alle kolencentrales in Nederland te sluiten, maar daar is dan wel een nationale sluitingswet voor nodig. Dat schrijft de Raad van State in een woensdag uitgebracht advies aan minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Kamp werd door de vorige Tweede Kamer opgeroepen alle kolencentrales te sluiten. Een van de voorstellen, om de rendementseisen zo hoog te maken dat geen enkele centrale eraan kan voldoen, is waarschijnlijk in strijd met Europese regels voor de uitstoot in de industrie, aldus de RvS.

Europese struikelblokken
Als er echter een nationale sluitingswet zou worden aangenomen, komen die Europese regels niet in beeld. Wel moet in bredere zin worden gekeken of er geen andere Europese struikelblokken zijn voor een dergelijke wet.

Schadevergoeding
De vijf oudste kolencentrales van Nederland sloten vorig jaar en dit jaar de deuren. Van de vijf resterende centrales in Nederland zijn er drie pas enkele jaren geleden geopend. Een heikel punt is of de eigenaren van de centrales een schadevergoeding moeten krijgen als hun centrales dicht gaan.

Overgangsperiode
Volgens de RvS hoeft dit niet per se, maar moet er wel een overgangsperiode komen zodat de eigenaren de schade kunnen beperken. Gebeurt dat niet, dan wordt mogelijk het eigendomsrecht geschonden, dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →