Baby overlijdt aan gevolgen virus na kus

Print
Baby overlijdt aan gevolgen virus na kus

Baby Mariana Afbeelding: AD/Facebook Nicole Sifrit

Een Amerikaans stel is hun pasgeboren dochtertje verloren aan de gevolgen van het herpesvirus. De baby is waarschijnlijk ziek geworden nadat ze een kus heeft gekregen van iemand die het virus bij zich draagt.

Een week na de geboorte van de kleine Mariana trouwde het stel, maar tijdens de bruiloft ontdekten ze plotseling dat hun dochtertje snel achteruit ging. Ze at niet en werd ook niet meer wakker. 

Herpes
In het ziekenhuis stelden artsen vast dat het meisje het HSV1-virus had opgelopen. Dit is een herpesvirus dat onder andere een koortslip kan veroorzaken. Een aanraking of kus van iemand die het virus zichtbaar of onzichtbaar bij zich draagt, kan al een besmetting veroorzaken. Bij de kleine Mariana ontwikkelde zich vervolgens een hersenvliesontsteking. 

Wie het virus heeft overgedragen is niet duidelijk. Volgens de ouders kunnen zij het niet zijn geweest, omdat ze allebei negatief zijn getest op HSV1.

Riskant
Het komt wel vaker voor dat kinderen het virus oplopen, maar volgens een Amerikaanse dokter is het zelden dodelijk. "Het herpesvirus ontwikkelt zich bijna nooit tot een hersenvliesontsteking’’, zegt kinderarts Tanya Altmann tegen CNN. "De eerste twee maanden nadat een kind is geboren zijn het meest riskant, dan kan een virus zich namelijk snel verspreiden en ernstige ziektes veroorzaken bij pasgeborenen."

Ruim een week na de diagnose, stierf het meisje gisterochtend. "Ons prinsesje Mariana Reese Sifrit heeft vanochtend engelenvleugels gekregen", schrijft moeder Nicole op Facebook. "Ze hoeft niet langer te lijden en is nu bij god."

Baby Mariana is slechts achttien dagen oud geworden. ,,Tijdens haar achttien dagen van leven heeft ze een enorme invloed op de wereld gehad’’, schrijft haar moeder. "We hopen dat we de levens van andere pasgeborenen kunnen redden door het verhaal van Mariana te vertellen. Rust in vrede lieve engel."