VVV presenteert EK-winaar 2009

Print
VVV presenteert EK-winaar 2009

Afbeelding: Qasim Hakim

Lennart Thy werd woensdagmiddag door VVV gepresenteerd in stadion De Koel. De spits maakte in 2009 deel uit van het Duitse jeugdteam onder 17 dat de Europese titel veroverde ten koste van Oranje.

Thy sloot na de kennismaking met de pers aan bij de selectie van hoofdtrainer Maurice Steijn voor de eerste training na het trainingskamp in Den Haag dat VVV vorige week belegde. 

Snel integreren
Je spreekt zijn achternaam uit als ‘Tie’ en niet als ‘Thai’ zoals verwacht werd. Niet echt een Duitse naam. Toch? Lennart Thy moet het antwoord zo goed als schuldig blijven. "Volgens mij komt deze naam oorspronkelijk uit Denemarken, maar dat weet ik niet zeker’’, legt de spits in het Duits uit.

Hij communiceert het liefst in zijn eigen taal. "Ja, maar met de trainer en veel ploeggenoten zal ik Engels moeten spreken. Gelukkig kan ik wel met een aantal ploeggenoten in mijn eigen taal praten, zoals Lars Unnerstall en Nils Röseler. Mijn landgenoten kunnen er ook voor zorgen dat ik snel integreer. Er komen veel nieuwe indrukken op mij af." Röseler is de enige bekende voor Thy, die voorafgaand aan de training wel al kennismaakte met aanvoerder Danny Post en een andere aanwinst, Leroy Labylle. "Met Nils heb ik als jeugdspeler in het Bundesländerteam van Niedersachsen gespeeld." 

EK onder 17
Thy stond als puber te boek als een groot talent in de jeugdopleiding van Werder Bremen. Hij speelde in zijn tienerjaren ook voor alle vertegenwoordigende elftallen van Duitsland. In 2009 veroverde hij met onze oosterburen de Europese titel als speler van de onder 17 met ploeggenoten als Mario Götze (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Arsenal) en Marc-André Ter Stegen (Barcelona). In de finale werd Nederland (onder andere met Joel Veltman en Stefan de Vrij) na verlenging met 2-1 verslagen. Thy was tijdens die eindstrijd in Magdenburg verantwoordelijk voor de openingstreffer.

Compleet nieuw
Van een echte doorbraak in Bremen kwam het niet. Thy speelde slechts vijf wedstrijden in het eerstel elftal van de club die hem nu verhuurd aan VVV. Vorig seizoen speelde hij in de 2. Bundesliga voor 1. FC Sankt Pauli. "Ik heb met Nils gesproken over het Nederlandse voetbal. Dat is het enige wat ik er tot dusver van weet. De naam VVV heb ik wel eens voorbij zien komen, maar meer ook niet. Alles is compleet nieuw voor mij", aldus Thy die zichzelf omschrijft als een balvaste spits die fysieke sterk is en veel beweegt. "Ik ben iemand die hard wil werken voor de ploeg."