Trombonist Fokko Tolsma tien keer op WMC

Print
Trombonist Fokko Tolsma tien keer op WMC

Afbeelding: De Limburger

Zaterdag viert trombonist Fokko Tolsma (67) van Bicycle Showband Crescendo uit het Groningse Opende een bijzonder jubileum: hij treedt op 22 juli voor de tiende keer op tijdens het WMC in Kerkrade.

Omgerekend zijn dat 51 jaar, van zijn eerste stappen als ‘broekie’ van 17 die met knikkende knieën op de – toen nog – sintelbaan van het oude Kaalheide-stadion stapte tot de zestiger die hij nu is.

Acrobatische kunsten
Tolsma is binnen Crescendo degene geweest die de overstap van fanfare naar wielrijdersmuziekkorps gemaakt heeft. Op 1 april 1973 (en dat is geen grap) trommelde hij een paar collega-muzikanten op om op de fiets te musiceren. Zijn idee sloeg in als in bom en sindsdien is Crescendo wereldberoemd vanwege zijn haast acrobatische kunsten.

"Ik kan je vertellen dat als we vanuit de vier hoeken van het veld met 20 kilometer per uur elkaar kruisen, dat heel indrukwekkend is voor het publiek, maar ook voor ons. Dan moet je een goed stel longen hebben om dat conditioneel en musicerend goed te doen. Daarom is dit ook mijn laatste WMC. Over vier jaar ben ik 72. De showband is een enorm sportief gebeuren. Je reactiesnelheid is heel belangrijk en je merkt dat als je ouder wordt, je ook trager wordt”, vertelt de Groninger nuchter.

Lees een uitgebreid interview met de jubilaris in de krant van donderdag.

Bicycle Showband Crescendo treedt zaterdag 22 juli op in het Rodastadion in Kerkrade. Voor meer informatie zie: www.wmc.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →