Informateur Zalm hoopvol dat kabinet er na vakantie komt

Print
Informateur Zalm hoopvol dat kabinet er na vakantie komt

Informateur Zalm staat de pers te woord. Afbeelding: ANP/Bart Maat

Informateur Gerrit Zalm heeft goede hoop dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor een nieuw kabinet tot een goede afloop worden gebracht. De besprekingen liggen de komende twee weken stil vanwege vakantie.

Zalm wilde vandaag niet ingaan op de vraag hoe ver de gesprekken nog zijn verwijderd van een overeenkomst. "Om in Tour de France-termen te spreken: we hebben enkele bergetappes achter de rug, er komen er nog een paar, maar we zijn zeker nog niet in Parijs. Tijd is belangrijker dan kwaliteit." Wel erkende de oud-minister van Financiën dat D66 en ChristenUnie elkaar genaderd zijn. "Ik kan zeggen dat gedurende de tijd het vertrouwen in elkaar sterker is geworden." Voorbeelden wilde Zalm niet geven. 

Vakantie
De partijen praten in de week van 7 augustus met elkaar verder. Tijdens de vakantie gaan er geen plannen van de onderhandelingstafel naar het Centraal Planbureau voor doorberekening. Zalm gaf toe dat een aantal zaken ingewikkeld ligt. "Het budget is toch wat beperkter."

Vertrouwen gegroeid
De woorden van Zalm sluiten aan bij die van de partijleiders, eerder op de dag. CU-leider Gert-Jan Segers oogde tevreden. "Er bestaat geen geharnaste tegenstelling meer tussen Pechtold en mij." 

"De wil om eruit te komen is bij alle vier", aldus een Segers na afloop van het overleg in het Johan de Witthuis in Den Haag. "Het vertrouwen tussen Pechtold en mij is gegroeid." Vanmorgen sprak de christelijke partijleider al over een 'coalitie in spe'. Dat neemt overigens niet weg dat het nog altijd mis kan gaan, benadrukt hij.

Moeilijke dossiers
D66-voorman Alexander Pechtold beaamde dat er de afgelopen weken vorderingen zijn gemaakt, maar stelde tegelijkertijd dat er nog altijd moeilijke dossiers op tafel liggen. "Bij sommige onderwerpen zit er na twee of drie keer nog geen schot in", aldus Pechtold. "Soms komt energie samen, soms botst het."

CPB
Het is de onderhandelaars niet gelukt een pakket aan plannen voor doorberekening naar het CPB te sturen. De partijleiders hadden gehoopt de uitkomsten na hun vakantie te hebben, zodat ze zich een beter beeld kunnen vormen van de gevolgen die eventuele maatregelen hebben voor de economie, de overheidsfinanciën en de portemonnee van burgers en bedrijven. Het is te vroeg voor zo'n doorberekening, concluderen de onderhandelende partijen.

Inhoudelijk
Volgens CDA-voorman Sybrand Buma is een aantal onderwerpen besproken en kunnen na de 'knip' de volgende thema's aan bod komen. "Feitelijk stop je even voor de zomer, maar het is gewoon om echt weer verder te gaan." Hij noemt de formatie tot nu toe 'inhoudelijk'. VVD-onderhandelaar en premier Mark Rutte koos ervoor zich op de vlakte te houden: "Ik was hoopvol toen we begonnen, en dat is niet afgenomen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →