Tourspel: "Als het Tourspel aan de lijn hangt, weet je genoeg"

Print
Tourspel: "Als het Tourspel aan de lijn hangt, weet je genoeg"

Afbeelding: De Limburger

De zeventiende etappe van de Tour de France over de Galibier met finish in Serre Chevalier werd uiteindelijk gewonnen door vluchter Primoz Roglic. Daarachter werd het een strijd tussen de klassementsmannen. Deelnemer Ton Timmermans had er daarvan zeven in zijn team. Samen met Roglic goed voor 144 punten en dat was genoeg voor de dagwinst. De strijd om het eindklassement nadert ook zijn climax. De achtervolgers hebben leider Han Melsen bijna te pakken.

Helaas kregen we voor de tweede dag op rij de dagwinnaar niet te pakken aan de telefoon. En dus kwamen we net zoals dinsdag uit bij de nummer twee van de etappe. Rob Dolmans (33) uit Bunde had 140 punten. Weliswaar had hij negen renners uit de top-tien in zijn lijst, maar omdat Mikel Landa hoger eindigde dan Louis Meintjes en Fabio Aru moest hij net het onderspit delven. ,,Ik heb wel een donkerbruin vermoeden waar je over belt", zegt de runner-up. ,,Als het Tourspel aan de lijn hangt, weet je genoeg. ,,Ik heb zelf nog geen tijd gehad om in te loggen, maar ik neem aan dat ik iets heb gewonnen."

En dat had Dolmans goed aangevoeld. Na de uitleg dat hij tweede is geworden, maar dat we de winnaar niet aan de lijn konden krijgen, was zijn humeur niet minder. ,,Dit is de tweede keer dat ik prijs heb. Twee jaar geleden was ik echt de dagwinnaar. Ik heb daar toevallig van de week nog een printscreen van laten zien aan een vriend."

Hij laat weten al tien jaar mee te spelen. Het geeft aan hoe lastig het is om in de prijzen te rijden. ,,Je moet wat geluk hebben. Nu met die credits moest je ook echt gaan kiezen. Dat maakt het wel leuker overigens. Ik daarom bijvoorbeeld Quintana niet genomen. Als hij gratis was, had je die er blind bijgezet."

Dolmans speelt mee op drie fronten en gokt op dagzeges. ,,Ik ben met m'n sprinterslijst een paar keer dichtbij gekomen, maar ik mis Matthews en dan ga je het deze Tour niet redden. M'n enige kansen zijn morgen en de tijdrit van zaterdag. Als morgen dezelfde mannen vooraan rijden, eindig ik wel weer bij de eersten. Bij de tijdrit is het de vraag of de mannen die goed kunnen tijdrijden voluit gaan, of dat de klassementsmannen beter zijn."

Met nog vier etappes te gaan, wordt de strijd om het eindklassement ook steeds spannender. Han Melsen, die met de rustdag op maandag nog bovenaan stond, heeft nog steeds de leiding, maar wordt op de hielen gezeten door de concurrentie. Het verschil met nummer twee Steeghs is nog maar twaalf punten.