Eindelijk weten we waarom honden zo lief zijn

Print
Eindelijk weten we waarom honden zo lief zijn

Afbeelding: Istock

Wetenschappers denken een verklaring te hebben voor het lieve en sociale karakter van honden.

Volgens een Amerikaans onderzoeksteam, dat hun bevindingen woensdag publiceert in het vooraanstaande vakblad Science Advances, hebben de trouwe viervoeters een aangeboren afwijking die lijkt op het Williams Beuren-syndroom bij de mens, zo blijkt uit analyses van hun erfelijk materiaal.

Mensen die het Williams Beuren-syndroom hebben, hebben een extreem lief, hartelijk en opvallend sociaal en opgeruimd karakter. 

'Schrijffouten'
Volgens onderzoeksleider Bridgett von Holdt van de Princeton Universiteit in de Verenigde Staten zijn er in tienduizenden jaren tijd dna-mankementen ontstaan bij honden. Het gaat om 'schrijffouten' in drie genen die bij mensen met het Williams-Beuren-syndroom helemaal ontbreken. Die genen zouden op de een of andere manier bepalen hoe we als mensen reageren als er andere mensen in de buurt zijn. Proeven met muizen, waarbij de betreffende genen waren verwijderd, hebben al aangetoond dat de kleine knagers zich opvallend socialer gingen gedragen. 

Wolven
Expert Bridgett von Holdt stelt vast dat hondenfokkers, zonder het te weten, er voor hebben gezorgd dat sommige hondenrassen zoals labradors en golden retrievers steeds liever zijn geworden. "De schattigheids- of knuffelgenen moeten daarbij een rol spelen." Bij andere rassen zoals waak-, jacht- en sledehonden zou juist het tegenovergestelde zijn bereikt. "Die rassen hebben minder sociale persoonlijkheidstrekken en dus andere afwijkingen in de genen." 

Von Holdt benadrukt in haar studie dat ze honden in geen geval wil wegzetten als verstandelijk beperkt geworden wolven. "Ook al denken we in de richting van het Williams Beuren-syndroom, honden geestelijk gehandicapt noemen is te kort door de bocht."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →