VIDEO: 'Zonder jullie hadden we het niet gered, bedankt!'

Print
Wijchen en Beuningen, of hoe de Gelderlanders dat zeggen, Bunninge. De twee plaatsen ten westen van Nijmegen die we vandaag hebben bezocht. Ook de plekken waar jaren geleden een groot volksfeest werd gehouden, waarbij snelheden van een paar meter per minuut bereikt werden. Gelukkig liepen we vandaag wat sneller door.

Voor mijn werk bij het Defensie-Platform ben ik vaak bezig met het nieuws rondom reservisten, militairen en oudgedienden. En dus vind ik het altijd interessant om de verhalen van de militairen aan te horen. Van Amerika, Australië en Canada tot Spanje, Italië en Engeland: overal komen de militairen vandaan. Net als gisteren moeten de militaire deelnemers de mars lopen vanaf Heumensoord. Een Amerikaanse militair omschreef die route voor mij als een ‘terrible piece’ en een Duitse gediende als ‘schreklich’. Maar waarom is deze extra route voor hun zo afzien? Dit laatste stuk kent blijkbaar nauwelijks tot geen publiek. Mensen langs de kant willen veel te zien hebben en besluiten vaak daarom maar langs de route van zowel de 30, 40 als 50 kilometer te zitten, en dus niet waar alleen de militairen langskomen. Dat maakt het voor de militairen extra pittig.

Ook ik had even ‘afzienmomentje’, zoals ze dat in Nijmegen dan noemen. Ik heb niet veel getraind en kreeg daarom last van mijn scheenbeen. Net op het moment dat er weinig publiek is, krijg je er last van. De prikkels gieren door je lijf, je been voelt warm aan en er zit niemand langs de kant die je op kan vrolijken. Die momenten zijn het zwaarst. Want zonder publiek is het onmogelijk deze tocht uit te lopen. Maar het moment waarop je Weurt binnenloopt en je uiteindelijk het stadscentrum binnenwandelt via de Waalkade is fantastisch! De militairen beginnen weer vol moed liederen mee te zingen en de mensen langs de kant staan met bordjes omhoog, zoekend naar familie en vrienden.

Zoals elke dag kom ik weer mooie spreuken tegen op de bordjes van de mensen langs de kant. Vlak voordat ik de Wedren opkom, staat er een oude man met de tekst je laat veel meer achter dan je voetstappen. Vandaag liet ik behoorlijk veel achter: de mooie plaatsjes Wijchen en Beuningen, maar ook de mensen langs de kant. Mensen langs de kant: bedankt! Zonder jullie hadden we het niet gered. Op naar Goesbeek!

Meer weten over het Vierdaagse-gevoel van Coen van den Braber? Bekijk dan zijn vlog!

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →