Nog meer klachten over oplichting door Limburgse aannemer

© iStock

Tegen de uit Stein afkomstige aannemer Jan L. (51) zijn meer aangiftes van oplichting binnengekomen.

Bart Ebisch

Vorige week werd bekend dat justitie in Tongeren onderzoek doet naar vier gevallen van oplichting. Dat zijn er nu zeven, meldt persofficier Jeroen Swijsen. "Drie andere strafzaken uit eerdere jaren zijn inmiddels beslecht."

OnderzoeksrechterNu betreft het vijf aangiftes van Vlaamse gedupeerden en twee uit Beek. Op verzoek van twee slachtoffers heeft de onderzoeksrechter de zaak in handen. Deze wordt in België ingezet bij ernstige feiten of feiten die vergaande opsporingsmethoden vereisen zoals telefoontaps, huiszoekingen en/of aanhoudingen. De onderzoeksrechter neemt ook de vijf andere gevallen mee in zijn gerechtelijk onderzoek, laat Swijsen weten.

BroddelwerkL. neemt kleine werken aan en vraagt voorschotten. Als hij het geld eenmaal heeft ontvangen, laat hij zich niet meer zien of verricht broddelwerk, zo luiden de klachten. De schade loopt uiteen van 500 euro tot enkele duizenden euro's.

Nooit betaaldTwee leveranciers van bouwmaterialen in Elsloo en Schinnen beweren dat ze voor respectievelijk 1200 en 765 euro aan bouwmaterialen leverden, die de aannemer nooit betaalde. Zij stapten echter niet naar de politie. Het bedrijf uit Schinnen liet het erbij zitten na enkele tevergeefse aanmaningen. De firma uit Elsloo kreeg L. niet te pakken. "Een juridische procedure starten kost tijd en geld", verklaart een medewerker. "Beslag laten leggen op zijn bezittingen is lastig, aangezien hij in België woont."

Geld terugNa een artikel in Het Belang van Limburg vorige week meldden zich op de Facebookpagina van de Vlaamse krant meer mensen die beweren slachtoffer te zijn van L. De aannemer is inmiddels de twee gedupeerden uit Beek tegemoetgekomen. Een vrouw heeft 500 euro teruggekregen, het bedrag dat haar moeder als voorschot had betaald.

Gesloten boekEen man uit Beek, die zegt dat hij de aannemer vorig jaar 6000 euro leende, heeft deze week 1000 euro van L. ontvangen. De man verwacht dat hij de rest van het geld ook terugkrijgt. "Voor mij is het een gesloten boek." L. staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder de naam firma JaJo BV. Hij wil alleen reageren via zijn advocaat, die onbereikbaar is voor commentaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal