Bedrijf uit Ittervoort leert astronauten Nasa’s ‘ruimtetaxi’ te besturen

Ruud Dullens en een collega demonstreren de virtual reality-technologie.© Stefan Koopmans

Met de CST-100 Starliner van Boeing wil de Nasa over een aantal jaren mensen van en naar het internationale ruimtestation ISS vervoeren. Softwarebedrijf BlueTea uit Ittervoort zorgt ervoor dat de astronauten alvast kunnen oefenen met het vliegen van missies buiten de dampkring.

Stefan Dölcken

De meest prangende vraag maar als eerste: hoe komt een relatief klein softwarebedrijf uit Ittervoort aan een opdracht van een wereldspeler als Boeing? "Heel simpel", zegt directeur en medeoprichter Ruud Dullens (48). "Door wat we ze kunnen bieden én vanwege ons netwerk."

SimulatiesBlueTea, opgericht in 2010, is gespecialiseerd in virtuele simulaties, met name voor opleidingsen trainingsdoeleinden. Zo ontwikkelde het bedrijf voor computerbedrijf HP een interactieve 3D-weergave van de gigantische Hoover-stuwdam in de VS en leverde het aan Boeing een educatieve simulatie gericht op veiligheid in de fabrieken van het lucht- en ruimtevaartconcern. "Bij Boeing kenden ze ons dus al en ze wisten wat we in huis hebben."

Dat de keuze bij het vergeven van de opdracht voor een virtuele simulator voor de CST-100 Starliner op het bedrijf uit Ittervoort is gevallen, had daar zeker mee te maken, maar er speelt meer.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal