Nog een keer peddelend genieten van het WMC

Fokko Tolsma (rechts) in actie op de WMC-editie van 1997. Beeld beneden: een actuele foto van de 67-jarige trombonist uit Opende, Groningen.© DRIES LINSSEN, FAMILIEALBUM TOLSMA

Zaterdag wordt een bijzondere dag voor trombonist Fokko Tolsma van Bicycle Showband Crescendo. Het wordt zijn tiende WMC en meteen ook zijn laatste. Het is best pittig om met 20 kilometer per uur goed te ‘träöte’ op de trombone.

Kim Noach

Een lach klinkt door de telefoon als Fokko Tolsma (67) vanuit zijn woning in het Groningse dorp Opende vertelt over zijn WMC-ervaringen van de afgelopen tien edities.

Tien edities bestrijken omgerekend 51 jaar in zijn leven. Ja, het WMC is zeker belangrijk in alle opzichten, klinkt het monter. „De sfeer, het Limburgse publiek dat ons altijd zo hartverwarmend enthousiast ontvangt.”

ContactenHet WMC zorgt ervoor dat de top van de mars- en showwereld samenkomt in Kerkrade zodat je je als vereniging kunt (laten) ijken. Tolsma: „Je wordt niet alleen door een jury beoordeeld, maar ook impresario’s uit heel Europa zitten op de tribunes om je show te bekijken. Dít is het moment waarop de buitenlandse contacten worden gelegd.”

Optredens in binnen- en buitenland vormen een belangrijke bron van inkomsten voor Crescendo dat gemiddeld 30 keer per jaar op de fiets stapt in binnenen buitenland om te musiceren.

OmafietsenWant het is dit oer-Hollandse vervoermiddel waaraan Bicycle Showband Crescendo zijn faam dankt. De groep is wereldberoemd omdat de leden tijdens hun shows peddelend op omafietsen musiceren. "En ik kan je vertellen dat als we vanuit de vier hoeken van het veld met 20 kilometer per uur elkaar kruisen, dat heel indrukwekkend is voor het publiek, maar ook voor ons. Dan moet je een goed stel longen hebben om dat conditioneel en musicerend goed te doen. Daarom is dit ook mijn laatste WMC. Over vier jaar ben ik 72. De showband is een enorm sportief gebeuren. Je reactiesnelheid is heel belangrijk en je merkt dat als je ouder wordt, je ook trager wordt”, vertelt de Groninger nuchter.

Het is Tolsma geweest die met het idee kwam om op de fiets te stappen. Op 1 april 1973 (geen grap) trommelt hij voor het eerst een aantal collega-muzikanten van - dan nog - Fanfare Crescendo op om al fietsend muziek te maken. Nadat hij eerder geïnspireerd is geraakt op de Taptoe Delft waar een ander wielrijderskorps aan meedeed.

NostalgieZijn idee slaat in als een bom en vanaf 1974 is Wielrijdersmuziekkorps Crescendo uit Opende een feit. Een gouden greep. De shows worden standaard op omafietsen gereden: "Vanwege de nostalgie van de Nederlandse fiets.” De Groningers dragen die oer-Hollandse nostalgie ook uit door in bepaalde shows in Volendamse kostuums op te treden en worden zo pardoes tot helden gebombardeerd in bijvoorbeeld Japan, waar Tolsma acht keer geweest is met Crescendo. Dat is zeker een hoogtepunt in zijn muzikale carrière, vertelt hij trots.

Net als de dagprijs die Crescendo in 2005 op het WMC wint. Ook zo’n mooi hoogtepunt. 92 punten mocht Crescendo in de boeken noteren, hij herinnert het zich als de dag van gisteren. "Kippenvel. Het allermooiste was dat onze kracht kwam uit de bugelsectie die heel zacht speelde. Uiteraard hoop ik dat we nu op mijn laatste WMC weer met een goede score naar huis gaan."

Fokko Tolsma FOTO: De Limburger

Veel veranderdIn die tien edities WMC is er veel veranderd, klinkt het. Als jong broekie van 16 jaar stapte hij met knikkende knieën op de - toen nog - sintelbaan van het oude stadion Kaalheide om met de fanfare mee te doen aan het WMC. "We waren nog nooit zo ver weg geweest met de bus. Wat een ervaring was dat alleen al.” Maar ook muzikaal op marsgebied is het nodige veranderd.

Was het publiek vroeger vooral gecharmeerd van Frans en Duitse marsen, tegenwoordig mag het beslist luchtiger met musicalliedjes of popmuziek. Moderne muziek voor moderne oren. Zo combineert Crescendo dit jaar muziek van metalband Metallica met Mozart. "Ik ben te oud voor Metallica”, grijnst Tolsma. "Geef mij maar Mozart. Of muziek van The Beatles, The Stones en de Beach Boys. Daar groeide ik mee op.”

KickWat beslist níet veranderd is in die 51 jaar, is de kick die hij ervan krijgt om het publiek te entertainen. "Die wisselwerking als de mensen onze energie overnemen en daar blij van worden. Als het publiek na een show uit zijn dak gaat, ja, daar doe je het voor."Hoe zijn laatste WMC eruit zal zien? Er zijn geen bijzonderheden gepland, klinkt het nuchter: "Een mooie show neerzetten en dan voor de laatste keer de pet omhooggooien."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal