AD-columniste: 'Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers MH17'

© AFP

AD-columniste Hanina Ajarai heeft zich woensdag de woede van veel mensen op de hals gehaald. In haar column in de krant schrijft Ajarai over de ramp met vliegtuig MH-17 onder meer: "Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers."

Redactie

Ajarai schrijft verder dat de ramp met het vliegtuig waarbij 298 mensen op het leven kwamen, haar ''emotioneel niets doet'. "Begrijp me niet verkeerd: ik vind het zielig voor de nabestaanden en ik had gewild dat de ramp niet was gebeurd maar het raakt bij mij geen snaar."

RouwenZe doet dat in een column die grotendeels gaat over Ajacied Abdelhak Nouri, met wie Ajarai tot haar eigen verbazing wel intens meeleeft. "Ik begrijp er zelf ook niks van. Waarom rouw ik wel om Nouri en niet om MH17? Is het omdat Nouri moslim is? Een Marokkaanse Nederlander net als ik? Omdat het mijn broertje had kunnen zijn? En Nouri’s moeder mijn moeder had kunnen zijn?"

De column is bij veel mensen slecht gevallen. Op sociale media krijgt Ajarai het zwaar te verduren waarbij termen als 'walgelijke column' en 'stuitend' vallen. Ook is er forse kritiek op het AD voor het plaatsen van de column.

BenieuwdEen reactie waar Ajarai al op berekend was getuige de laatste alinea uit haar column. "Deze bekentenis is niet bedoeld om te provoceren of iemand te kwetsen, ook al kan ik de scheldkanonnades die zullen volgen op deze column wel vast uittekenen. Ik werd gisteren gewoon plots getroffen door het verschil in hoe deze twee gebeurtenissen binnenkomen bij mij en ben oprecht benieuwd naar de oorzaken hiervan."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal