WMC: ‘Laat mij maar lekker trommelen’

Stef Demandt© Hans Keuls

Slagwerkers in alle maten en kleuren en met allerlei soorten slaginstrumenten zie en hoor je tijdens het WMC. Beeldend kunstenaar en drummer Hans Keuls en verslaggever Wiel Beijer maken een serie portretten van deze beroepsgroep in de blaasmuziek. Vandaag: de buisklokken.

Wiel Beijer

Van blazen moet Stef Demandt helemaal niets hebben. Hij moet ergens op kunnen slaan. „Als baby sloeg ik al overal op”, zegt de talentvolle 15-jarige slagwerker van harmonie Concordia uit Obbicht.

KampioenAls solist op podiumconcoursen van de LBT is Stef zevenvoudig kampioen van Limburg. De laatste keer was dat op marimba, een soort xylofoon, maar dan met een warmere en vollere klank. Zondagavond trad hij voor het eerst aan als slagwerker van harmonie Concordia tijdens de concertwedstrijd van het WMC in de Rodahal. Met een hamer ‘bewerkte’ Stef vakkundig de buisklokken.

GoudHarmonie Concordia onder leiding van Alex Schillings won met een zeer jeugdig orkest goud in de eerste divisie met 92,67 punten. De Obbichtenaren speelden onder meer als keuzewerk Lacrymosa (een dag van tranen) van Rob Goorhuis met daarin verwerkt een elektronische compositie van de Italiaanse Sara Zamboni. Heel bijzonder.

SpanningMet goud op zak reisde het gezelschap terug naar Obbicht. „We hebben zondagavond thuis in onze zaal feestgevierd en maandag zijn we daarmee verdergegaan. We begonnen de dag met spek en ei. Vier jaar geleden werden we in het stadion wereldkampioen mars in de eerste divisie met de drumband. Daar was ik ook bij. Dit was mijn eerste concertwedstrijd op het WMC. Het was heel sjiek om te doen. Een prachtige ervaring. Vooral die spanning tijdens het wachten op het oordeel van de jury”, blikt Stef Demandt daags na het concert terug.

FamilieHij was niet de enige uit de familie die in de Rodahal op het podium stond. „Mam speelt klarinet en mijn vader en broer spelen tuba. Blazen is niets voor mij. Als die drie thuis oefenen, denk ik soms: stop daarmee, ik kan het niet aanhoren. Laat mij maar lekker trommelen. Ik wil slaan op alles wat geluid maakt. Pauken, grote trom, marimba of buisklokken; maakt mij niet uit. Als er maar geluid uit komt als ik erop sla”, zegt de slagwerker die als zevenjarige bij de slagwerkers van Concordia begon.

BuizenBij de slagwerkers zijn de buisklokken een melodie-instrument. Het is familie van het glockenspiel. Het instrument bestaat uit een aantal buizen in de volgorde van een chromatische toonladder. Deze buizen worden bespeeld door er met een kunststof of houten hamer aan de bovenkant op te slaan. Met een pedaal kan de klank van de buizen worden gedempt.

PopIn de klassieke muziek nemen de buisklokken vaak de plaats in van kerkklokken. Zoals in de bekende Ouverture 1812 van Tsjaikovsky. Popmuzikant Mike Oldfield noemde in 1973 een heel album naar de buisklokken: Tubular Bells. Dat er buisklokken op het album te horen zijn, is eigenlijk toeval. De buisklokken stonden nog van de vorige muzikant in de studio en Oldfield vroeg of hij ze ook kon gebruiken. Dat mocht.

Lees ook de vorige portretten terug:

Grote trom bepaalt de schwung

Slagwerker Frans (72) swingt er graag op los

Paukenist met staat van dienst

Een opmerkelijke combinatie: drummer én schilder

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal