Gevangenis Ter Peel in top 10 drugsgebruik

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

Gedetineerden en tbs'ers worden in groten getale betrapt op drugsgebruik. Met vele duizenden positieve tests is vooral het gebruik van cannabis hoog. In een aantal gevangenissen is bijna de helft van de cannabiscontroles positief. Ook in de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord wordt veel gebruikt.

ANP/ Annick van der Peet

Het aangetoonde gebruik van cannabis, maar ook cocaïne, neemt bovendien toe. Dat blijkt uit uitslagen van urinecontroles die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven. Het is de eerste keer dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de cijfers bekendmaakt.

CijfersVorig jaar is in totaal ruim 16.600 keer cannabisgebruik vastgesteld, tegen 14.500 keer in 2014. Ook werd 1.600 keer positief getest op cocaïne en 730 keer op opiaten (zoals heroïne). In 2014 lagen die aantallen op respectievelijk 1.000 en bijna 680. Gebruik van xtc en amfetamine wordt in mindere mate vastgesteld: ieder jaar enkele tientallen keren per middel.Meer dan duizend positieve cannabistests per gevangenis is geen uitzondering. In de tbs-klinieken Oostvaarderskliniek en Veldzicht, de enige klinieken waar cijfers over zijn, en in jeugdinrichtingen gaat het om enkele honderden positieve cannabistesten.

In PI Vught loopt het drugsgebruik onder gedetineerden ook de spuigaten uit. In 2016 werd er maar liefst 2.500 keer positief getest op drugs. Ter vergelijking: dit was in 2014 1.900 keer het geval.

Werkelijke drugsgebruikHet werkelijke drugsgebruik ligt mogelijk hoger, omdat niet iedereen voortdurend wordt gecontroleerd. Drugstesten vinden steekproefsgewijs plaats, als er aanwijzingen zijn of als iemand vaker is betrapt. Door onderbezetting schieten controles er geregeld bij in. Aan de andere kant zitten er in de cijfers ook positieve testen van mensen die voor hun arrestatie of tijdens hun verlof 'buiten' hebben gebruikt en binnen zijn.

Uit de cijfers is geen percentage op te maken van gedetineerden die aan de verboden middelen zitten. Het aantal urinecontroles verschilt per gedetineerde. Ook per inrichting verschillen het aantal controles en de uitslagen. Dit hangt bijvoorbeeld af van het beveiligingsniveau en of een inrichting gedetineerden herbergt met drugsproblematiek.

VoorbeeldenGedetineerden worden steeds creatiever met het naar binnen smokkelen van drugs. Zo probeerde een 25-jarige vrouw uit Almere begin deze maand softdrugs de gevangenis van Westzaan binnen te smokkelen door de smokkelwaar in de luier van de zuigeling te verstoppen.

Het smokkelen gaat ook wel eens fout. Een gedetineerde in de gevangenis van Nieuwegein stierf door een overdosis, nadat hij verschillende pakjes had ingeslikt. De man was net terug van verlof.

Gevangenis de Oosterhoek in Grave kwam in april dit jaar in opspraak vanwege een grootschalig drugsonderzoek. Meerdere medewerkers werden op non-actief gesteld, wat suggereert dat zij wellicht betrokken waren bij de smokkel van drugs de gevangenis in.

Top 10Het ANP heeft een top 10 gemaakt van de Nederlandse gevangenissen met de meest positieve drugstesten bij gedetineerden, per type drugs. Nieuwegein, Krimpen aan de IJssel en Vught komen hierin herhaaldelijk voor. Ook de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord staat op de lijst als het gaat om cocaïne en opiaten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal