Adoptie van oorlogsgraven Margraten op erfgoedlijst

© ANP

De adoptie van oorlogsgraven door inwoners van Margraten geldt voortaan als 'immaterieel erfgoed'. Het gebruik is toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Die lijst is in het leven geroepen als erkenning voor tradities.

ANP

Mensen kunnen een graf of een naam op een van de muren op de Amerikaanse begraafplaats adopteren. Op de laatste zondag in mei, Memorial Day, en op speciale dagen zoals bijvoorbeeld de verjaardag van de overleden soldaat, worden er bloemen gelegd en wordt er stil gestaan bij de betekenis van het offer van de dode.

TroostOok wordt er contact gezocht met nabestaanden van de militair. "Voor Amerikaanse nabestaanden is de wetenschap dat er iemand voor het graf zorgt een grote troost omdat zij zelf vaak niet in de gelegenheid zijn om een bezoek te brengen," schrijft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) op zijn website. "Het belangrijkste aspect van het adopteren is het in dankbaarheid herdenken en tegelijkertijd het zich bewust zijn van de kwetsbaarheid van onze vrijheid en democratie. Pas als we leren van het verleden is er hoop voor de toekomst."

Aangezien alle 10.023 Amerikaanse militairen op dit moment geadopteerd zijn is er een wachtlijst voor belangstellenden.

In totaal heeft KIEN zes nieuwe toevoegingen aan de lijst gedaan. Het gaat onder meer om de Koeiemart van Woerden die al sinds de 15e eeuw bestaat en de jaarlijkse uitreiking van een tonnetje haring aan de bevolking van Niekerk gelden.

WorstenbroodjeEr staan inmiddels 129 gebruiken en tradities op de lijst, van bekende evenementen als het Bloemencorso van Zundert en het Zomercarnaval in Rotterdam tot lokale zaken als sigaren maken in IJsselmuiden en het houden van duiven in Den Haag. Ook de Indische rijsttafel en het Brabants worstenbroodje prijken op de lijst.

In Limburg gaat het onder meer om de oogstdankfeesten in Berg aan de Maas en het krombroodrapen in Sittard.

Hoewel de inventaris voortkomt uit een internationaal UNESCO-verdrag, zorgt plaatsing op de lijst niet voor een beschermde status. Door een gebruik aan te melden laten mensen zien "zich actief in te zetten voor de toekomst van hun erfgoed".

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal