Code oranje en geen spatje regen: hoe kan dat? KNMI legt uit

© Istock

Flinke onweersbuien, grote hagelstenen en zware windstoten: het beloofde gisteren een onstuimige avond te worden. Met code oranje schaalde het KNMI zelfs op en waarschuwde voor 'extreem weer'. Toch viel er in de meeste plaatsen geen spatje regen. Hoe kan dat? Het KNMI is duidelijk: "Het onweer ontwikkelde zich gisteren op een manier zoals die zelden voorkomt.”

AD/Sebastiaan Quekel

KNMI-woordvoerder Harry Geurts kijkt terug op een 'boeiende en explosieve woensdag'. "Er gebeurde van alles in de lucht."

FrankrijkBij het KNMI, voluit het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, hielden ze met name de weersontwikkelingen in Frankrijk nauwlettend in de gaten. Hevige onweersbuien waren vanuit daar onderweg naar Nederland.

Op een gegeven moment zag het er zo ernstig uit, dat het weerinstituut besloot om code oranje af te kondigen, iets dat niet zo vaak voorkomt. "Volgens onze berekeningen zouden deze buien onderweg steeds intenser worden. Dat zou in Brabant en Limburg uiteindelijk zeer heftig weer opleveren", legt Geurts uit. ExtreemBij code oranje zegt het KNMI: wees voorbereid op gevaarlijk of extreem weer. Het is een waarschuwing die wordt afgekondigd als een weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden. Geurts: "Iedereen weet wat er vorig jaar is gebeurd in Brabant met die hagelbuien. Zulk noodweer willen we niet nog eens meemaken. We kozen er voor om iedereen zo vroeg mogelijk te waarschuwen."

ErgernisAlle grote nieuwsmedia schreven gisteren over de waarschuwing en de verwachte weersomstandigheden. In de loop van de avond was er echter in de meeste plaatsen nog geen drupje regen gevallen. Dit tot grote ergernis van de mensen die speciaal thuis waren gebleven. "Tot onze verbazing nam het onweer boven België opeens in intensiteit af. Dat heb ik bijna nog nooit meegemaakt", zegt Geurts. Bovendien veranderden de meeste buien van koers en trokken richting Duitsland. "Daar hebben ze het gisteren flink te verduren gehad."Tegen middernacht besloot het KNMI code oranje in te trekken. Toen was het kwaad al geschied. Veel lezers waren teleurgesteld over de berichtgeving. "Door steeds die codes te voorspellen zijn ondernemers de dupe. Sommige mensen blijven er toch voor thuis", zegt Marvel van Osch. Bas Hoonhorst vult aan: "Het KNMI weer hoor. Ik zit gewoon heerlijk buiten, het is een heerlijke avond."

Neem waarschuwingen serieusHet KNMI betreurt die reacties en benadrukt om alle waarschuwingen altijd serieus te nemen. "Je neemt een groot risico als je dat niet doet", zegt Geurts. "Natuurlijk, lang niet altijd komen de voorspellingen uit, daarvoor is het weer te onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Maar het is zo belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, zeker als je op een festival staat of ergens anders in een open omgeving. Code oranje wordt echt niet zomaar afgegeven."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal