Limburgse en Brabantse tuinders betalen 25 miljoen na fraude

© iStock

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een grote, slepende strafzaak tegen een groep Brabantse en Limburgse tuinders wegens fraude geschikt.

ANP

Negentien tuinders hebben werkstraffen geaccepteerd en ze betalen in totaal 25 miljoen euro illegale winst terug, maakte het OM donderdag bekend. Ze moeten bovendien nog extra verschuldigde belasting afdragen.

Pools bedrijfDe tuinders werden in 2010 aangehouden omdat ze hun ongeoogste aardbeien, asperges en champignons verkochten aan buitenlandse bedrijven. Een Pools uitzendbedrijf zorgde voor goedkope Oost-Europese plukkers of stekers. De schatkist werd zo benadeeld.

De 69-jarige hoofdverdachte Theo van K., die volgens de aanklager het brein is achter de constructie, is buiten de schikkingsonderhandelingen gehouden. Hij heeft vermoedelijk het meeste voordeel behaald en zal wel voor de strafrechter moeten verschijnen, kondigde het OM aan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal