Politie rolt criminele marktplaats op tijdens enorme cyberoperatie

Foto ter illustratie.© iStock

De Nederlandse politie heeft met een internationale gecoördineerde actie de criminele marktplaats Hansa Market overgenomen en onder controle gekregen.

ANP

Daarmee heeft de Nederlandse politie samen met Europol, de FBI en de DEA zicht gekregen op meer dan duizend drugstransacties per dag. De Nederlandse politie was leidend in het onderzoek, aldus Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche. Met een druk op een rode knop haalde hij donderdag de criminele marktplaats symbolisch offline.

AlphaBayEerder maakte de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions het uitschakelen bekend van een andere criminele marktplaats, AlphaBay. De Nederlandse opsporingsautoriteiten benadrukken dat niet is opgetreden als drugskoper of - verkoper, maar dat na de overname is opgetreden als beheerder van de marktplaats. Daardoor kreeg men zicht op de identiteit van kopers en verkopers.

Kopers in beeldDeze week is onder meer een topverkoper van de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast zijn drie anderen aangehouden, maar meer arrestaties zullen volgen. Er zijn circa vijfhonderd kopers in beeld gekomen, onder wie ook kopers voor eigen gebruik. Daarnaast is beslag gelegd op diverse rekeningen met in totaal meer dan 1000 bitcoins, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro.

Dark webHansa Market opereerde op het zogenoemde dark web, waar criminelen alleen via speciale software toegang toe hadden voor illegale handel en om af te rekenen, bijvoorbeeld met bitcoins. De politie kon door het uitschakelen van encryptie de namen achterhalen van drugshandelaren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal