Tweede ritzege Barguil, Froome behoudt geel

© EPA/Robert Ghement

Warren Barguil heeft donderdag boven op de Col d'Izoard de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de tweede ritzege voor de Fransman van Team Sunweb, die zich ook verzekerde van de winst in het bergklassement.

ANP

Op enige afstand werd de Colombiaan John Darwin Atapuma tweede, net voor de Fransman Romain Bardet.

FroomeDe Brit Chris Froome, vierde, behield in de laatste bergrit de gele trui en lijkt op weg naar zijn vierde Tourzege. Zaterdag is er nog een individuele tijdrit in Marseille, maar eerst gaat het vrijdag over deels heuvelachtig terrein van Embrun naar Salon-de-Provence. De Tour eindigt zondag in Parijs.

IzoardBarguil maakte nu eens geen deel uit van een vroege groep vluchters met daarin Bauke Mollema, Marco Minnaard en Maurits Lammertink. Na de Col de Vars, een klim van de eerste categorie, volgden er tal van wisselingen voorop. Uiteindelijk begon de Kazak Alexei Loetsenko als eerste aan de beklimming van de Izoard, de laatste grote col van deze Tour. Tussen de renner van Astana en het peloton reden tal van vluchters, die een voor een werden opgepikt door de klassementsmannen.

AruLoetsenko werd 6 kilometer onder de top voorbijgereden door Atapuma, die op zijn beurt Barguil zag passeren. Achter de strijd om de ritzege verraste Froome-helper Mikel Landa met een aanval. De kopman van Sky liet het begaan, in de hoop wellicht dat zijn Spaanse ploeggenoot een gooi naar het podium kon doen. Die opzet slaagde niet, maar Landa steeg wel naar plaats vier ten koste van de Italiaan Fabio Aru. Dankzij de bonificatieseconden kwam Bardet op 23 seconden van Froome. De Colombiaan Rigoberto Urán volgt op 29 tellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.