Teunis Z. bekent doodsteken van zijn hoogzwangere vriendin

Z. stak zijn zwangere vriendin dood © AD/Sem van der Wal

Teunis Z. heeft bij de politie bekend dat hij zijn hoogzwangere vriendin Charlotte Vlooswijk-Zwezerijnen maandagavond in hun huis in Lopik doodgestoken heeft. Toen hij besefte wat hij had gedaan, heeft Z. geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

Ivar Penris

Dat zegt zijn advocaat Christiaan Vingerling nu de 41-jarige Z. door het Openbaar Ministerie officieel verdacht wordt van moord of doodslag op zijn vriendin en hun ongeboren kind.

Z. werd dinsdag na een lange klopjacht in de buurt van Linschoten door de politie opgepakt. Hij had toen enkele verwondingen. Die had hij opgelopen door de poging zichzelf van het leven te beroven, zegt Vingerling. Aan de verwondingen is Z. behandeld.

Teunis Z. bracht zijn vriendin (34) maandagavond om het leven omdat hij niet wilde dat ze hem zou verlaten. Ze was in verwachting van hun eerste kindje. Volgens zijn advocaat heeft Z. veel spijt van zijn daad nu tot hem door begint te dringen wat hij gedaan heeft.

Fysiek in orde"Het gaat fysiek goed met hem, maar mentaal heeft hij het zwaar nu hij pas echt beseft wat hij gedaan heeft", zegt zijn advocaat. Z. heeft bij de politie na zijn arrestatie één keer een verklaring afgelegd en daarin gezegd dat hij zijn daad in een opwelling heeft gepleegd.Vingerling geeft daarom nu al aan dat hij zal bepleiten zijn cliënt niet voor moord met voorbedachte rade, maar voor doodslag te berechten. "Hij heeft dit niet voorbereid of gewild. Het is in een opwelling gebeurd."Wat er zich maandagavond in het huis aan de Lekdijk-Oost heeft afgespeeld, wil of kan Vingerling nog niet zeggen. "Hij moet eerst nog een tweede keer inhoudelijk door de politie gehoord worden voordat daarover iets naar buiten wordt gebracht."

Hij heeft dit niet voorbereid of gewild. Het is in een opwelling gebeurd

Christiaan Vingerling

Dubbele moordHet OM is van plan Teunis Z. te vervolgen voor dubbele moord of doodslag, omdat zijn vriendin zwanger was van hun eerste kindje. Beiden overleden door de steekpartij.

Na de fatale steekpartij plaatste Teunis Z. een bericht op Facebook waarin hij kort probeerde uit te leggen waarom hij tot zijn daad gekomen was. Charlotte Vlooswijk-Zwezerijnen wilde hem verlaten en Z. was bang dat hij zijn kindje nooit te zien zou krijgen. 'Een vader moet je zijn kind niet ontnemen. Daarom is dit gebeurd', schreef hij.

Volgens zijn advocaat was Z., nadat hij zich begon te realiseren wat hij gedaan had, van plan zichzelf maandag van het leven te beroven. 'Hier houdt alles op... Hier sluit het boek', schreef hij onder meer. Zijn zelfmoordpoging mislukte.

KlopjachtZ. vluchtte in zijn auto en toen de politie bij het huis arriveerde, was Z. al gevlogen. Of hij vóór of na zijn vlucht probeerde zichzelf van het leven te beroven, is nog niet duidelijk.De volgende dag begon de politie een klopjacht en zag hem dinsdagmorgen rond elf uur het Linschotense Bos in rijden. Dat gebied werd vervolgens de hele middag afgezet. Eerst werd de verlaten auto van Z. gevonden en tegen de avond werd ook Z. zelf gevonden en gearresteerd.Slachtoffer Charlotte had een 4-jarige dochter uit een eerdere relatie. Die partner overleed in 2013 aan een ongeneeslijke ziekte.

Lees ook: Man opgepakt voor doodsteken zwangere vriendin

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal