Tourspel: ,,Ik kon een grote glimlach niet onderdrukken"

© De Limburger

Het komt weleens voor dat er mensen meerdere dagprijzen winnen in een en dezelfde Tour. Maar twee dagen op rij dezelfde dagwinnaar hebben is minder vaak voorkomend. Moest Rob Dolmans woensdag nog de eer delen en na loting zelfs het onderspit delven. Donderdag mocht hij zich echt alleen de winnaar noemen van de achttiende etappe van het Tourspel, die goed was voor dubbele punten. Dat had ook grote gevolgen voor het algemeen klassement. John Bloemen schoot daar van plek zestien naar de koppositie. Hij verdedigt elf punten voorsprong met nog drie etappes te gaan.

tvanderwilt

,,Daar zijn we weer", lacht Rob Dolmans (33) donderdagavond aan de telefoon. De man uit Schinnen verwachtte het telefoontje al. ,,Ik had je nummer na gisteren in m'n telefoon gezet, dus het was geen verrassing meer. Ik had de uitslag ook al online gezien. Ik kon een hele grote glimlach niet onderdrukken. Waar moeten we het na gisteren nog over hebben?"

In de etappe met finish op de mythische Col d'Izoard had Dolmans negen renners uit de top-tien goed. Goed voor 280 punten. Het verschil met nummer twee Eric Boots was vier punten. Precies de vier punten van Alberto Contador, die nog net in de top-tien eindigde. Leverde Primoz Roglic woensdag al de gedeelde dagzege op. Nu had Dolmans met Jhon Darwin Atapuma weer de goede vluchter uitgekozen, samen met etappewinnaar Warren Barguil.

Schuin oog,,Ik zat op m'n werk met een schuin oog de etappe te volgen. We hebben schermen hangen in ons kantoor dus dan kijk je af en toe toch even een stukje Tour. Op een gegeven moment zag ik dat alle favorieten van gisteren ook weer meezaten en Atapuma. Toen dacht ik al dat het wel weer een mooie uitslag kon gaan worden. Het was alleen afhankelijk of Landa hoog zou eindigen en of Atapuma het vol kon houden. Was hij ingelopen door de rest had ik denkelijk niet gewonnen."

,,Ik denk dat ik door al dat gewonnen prijzengeld niet meer hoef te werken morgen", is Dolmans in opperbeste stemming. ,,Maar morgen heb je mij zeker weten niet aan de lijn. Daarvoor ontbreekt in mijn lijst Michael Matthews. Misschien dat ik zaterdag met een beetje mazzel de hattrick kan voltooien."

TijdritDolmans heeft een aparte tijdrijderslijst samengesteld met namen als Primoz Roglic, Stefan Kung, Tony Martin, Chris Froome, Steve Cummings en Vasil Kiryienka, Taylor Phinney en Alberto Contador. ,,Het is de vraag wie er nog voluit gaan rijden. Normaal gesproken rijden deze jongens wel top-tien, maar hebben ze er nog allemaal zin in. Daar zal het van afhangen."

Hij weet wel zeker dat de Tour na vandaag beslist is. ,,Dit gaat Froome niet meer weggeven. Je zag dat hij vandaag de etappe wilde winnen, maar ze kwamen net te laat. Misschien dat hij zaterdag als hij echt alles geeft de tijdrit kan winnen. Dan moeten de echte specialisten net wat minder zijn."