OML-directeur Tilman Schreurs weg met afkoopsom

Print
OML-directeur Tilman Schreurs weg met afkoopsom

Tilman Schreurs in zijn tijd als OML-directeur. Afbeelding: De Limburger/John Peters

Directeur Tilman Schreurs van Ontwikkelingsmaatschap Midden-Limburg (OML) is definitief baas af bij het grondbedrijf. De aandeelhoudende gemeenten Roermond, Roerdalen, Maasgouw , Echt-Susteren en Leudal, hebben onlangs ingestemd met een afkoopsom. Hoe hoog die is, willen noch gemeenten noch Raad van Commissarissen (RvC) kwijt. Volgens ingewijden gaat het om zo’n drie ton.

De OML-directeur werd een jaar geleden veroordeeld in de zaak rond Jos van Rey, maar kreeg geen straf opgelegd. De rechter achtte bewezen dat hij in zijn tijd als VVD-wethouder twee snoepreisjes maakte naar voetbalwedstrijden met projectontwikkelaar Piet van Pol. De uitspraak zorgde voor tweespalt binnen de OML-gemeenten. Roerdalen en Roermond vonden dat Schreurs niet kon aanblijven. Maasgouw, Leudal en Echt-Susteren wilden hem nog wel als directeur.

Verdeeldheid
Door de verdeeldheid  was ontslag geen optie. Aanblijven kon evenmin, want door het gekrakeel van de gemeenten was de positie van Schreurs onhoudbaar, zo erkende hij afgelopen najaar ook zelf. Vandaar dat de Raad van Commissarissen  op zoek ging naar een oplossing. Die ligt er nu. RvC-voorzitter Leo Urlings is tijdelijk aangesteld als directeur van OML tot er een opvolger voor Tilman Schreurs is gevonden.

Dure grap
De affaire blijkt in meerdere opzichten een ‘dure grap’. De drie leden van de RvC willen met terugwerkende kracht vanaf 2016 een verdubbeling van hun vergoeding, onder meer omdat ze in dat jaar veel meer werk hebben gehad dan voorzien. Dat betekent jaarlijks 13.000 euro voor de voorzitter;  9450 euro voor de vice-voorzitter (Hans Smulders) en 8100 euro voor het derde lid  (Jo Cox).

Voorstel
De vergadering van aandeelhouders (gemeenten) moet zich na de zomer nog over dit voorstel buigen. Dan wordt ook het nieuwe ondernemingsplan van OML gepresenteerd. Volgens  de RvC heeft de affaire ook voor immateriële schade gezorgd. Met name de verdeeldheid van de gemeenten over de positie van de directeur zou het imago van het grondbedrijf aanzienlijk hebben geschaad. Tilman Schreurs wil geen commentaar geven.