Gevallen sportlegende O.J. Simpson komt op vrije voeten

O.J. Simpson (R) bij de zitting in de gevangenis, donderdag.© EPA/Jason Bean

Voormalig American Football-legende O.J. Simpson komt binnenkort op vrije voeten.

De Redactie

De 70-jarige ex-sporter, televisie- en filmster zit al zo'n tien jaar achter de tralies vanwege een reeks misdrijven, waaronder een gewapende overval. Donderdag besliste een speciale commissie in de gevangenis van Nevada dat hij vervroegd vrij mag komen.

ShowprocesDe vrijlating van Simpson is pikant gezien zijn verleden. De ooit gevierde sportheld stond in 1995 terecht in wat voor de Verenigde Staten het meest spraakmakende proces van de vorige eeuw zou blijken. Simpson werd verdacht van de dubbele moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ron Goldman. Hij trommelde een klein leger aan topadvocaten op, dat hem uiteindelijk na een maandenlang showproces vrij wist te pleiten. Simpson zou erin geluisd zijn door een paar 'racistische agenten' die hadden gefraudeerd met bewijsmateriaal, zo was de bewering.

Over de rechtszaak werd onlangs nog een succesvolle tv-serie gemaakt, getiteld The People vs. O.J. Simpson.

SchadevergoedingOndanks de vrijspraak bleven veel mensen twijfelen aan de onschuld van Simpson. In een civielrechtelijke zaak werd hij later dan ook alsnog veroordeeld tot een schadevergoeding van tientallen miljoenen dollars.

In 2007 verdween The Juice, zoals zijn bijnaam luidt, alsnog in de gevangenis. In oktober komt hij weer op vrije voeten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal