Bekende hoerenstraat in Aken wordt grotendeels gesloopt

De Antoniusstraat in Aken.© De Limburger/Luc Lodder

De bekendste rosse buurt in de omgeving van Zuid-Limburg, de Antoniusstraat in Aken, gaat op de schop. Een groot deel van de bordelen wordt gesloopt. Maar prostitutie blijft aanwezig.

Benti Banach

De Antoniusstraat staat sinds jaar en dag bekend om zijn raamprostitutie.

SekshuisVan de huidige straat wordt ongeveer twee derde gesloopt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen met nieuwe bestemmingen. De prostitutieruimte die hier verdwijnt, komt aan het eind van de straat terug in de vorm van een zogeheten Laufhaus, een sekshuis met circa 120 kamers, verdeeld over meerdere etages.

Bordelen in het onderste deel van de straat - ingang Mefferdatisstraat - mogen blijven. Het deel waar prostitutie ­overblijft wordt fysiek af­gescheiden van de rest van de Antoniusstraat.

VeiligheidEen overgrote meerderheid van de Akense gemeenteraad geeft de voorkeur aan het behoud van prostitutie op deze plek in de binnenstad omwille van de veiligheid van de sekswerkers. Vorig jaar hebben zich zeker veertien vrouwen in Aken gemeld die het slachtoffer waren van mensenhandel.

Politie, een deel van de binnenstadbewoners en -winkeliers en projectontwikkelaars zien echter liever dat de prostitutie naar de rand van de stad wordt verplaatst. Volgens de politie is de criminaliteit daar beter beheersbaar. De binnenstad zou daarmee ook verlost zijn van prostitutie.

Hotel en kinderopvangDe voorliggende plannen van ontwerpbureau Chapman Taylor voorzien in een ingrijpende herstructurering van het wijkje Büchel tussen Dom en Bushof. De grote parkeergarage aan de Büchel wordt gesloopt, er komen tientallen stadswoningen, kantoren, een hotel en kinderopvang. Daarnaast ­komen er groenvoorzieningen en worden twee oude waterbronnen in de wijk zichtbaar gemaakt. Ook worden er zichtlijnen naar de Dom en het raadhuis aangebracht.

Geen louche straatjeDe Antoniusstraat wordt in het plan een volwaardig onderdeel van de Akense voetgangers­zone en geen louche achterafstraatje meer, zoals in de huidige situatie. Daarvoor wordt een nieuwe doorgang gemaakt van de Kleinkölnstraat naar de Antoniusstraat. Tussen Antoniusstraat en Büchel ontstaan verder een nieuwe straat en een nieuw plein. "We willen de wond in de historische binnenstad zo snel mogelijk sluiten”, stelt de gemeente.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal