Calamiteitenfonds: 'Angst geen reden voor restitutie reiskosten'

Print
Calamiteitenfonds: 'Angst geen reden voor restitutie reiskosten'

Afbeelding: EPA

Iedere Nederlander die zich zorgen maakt na de aardbeving langs de Turkse kust van afgelopen nacht, kan besluiten naar huis te gaan. "We snappen dat mensen geschrokken zijn'', zegt een woordvoerder van het Calamiteitenfonds. "Maar angst alleen is geen reden om reiskosten volledig of deels terug te geven aan reizigers.

Daarmee hint de organisatie erop dat de situatie in de meeste gevallen veilig genoeg is om de vakantiereis voort te zetten. Reisorganisaties inventariseren ter plaatse of iedereen veilig is en of de hotels waarin ze verbleven nog veilig zijn. Wellicht moeten enkele reisorganisaties Nederlandse vakantiegangers naar een andere accommodatie brengen.

Het Calamiteitenfonds adviseert Nederlanders die zich na de aardbeving zorgen maken over hun aanstaande vakantie naar Kos of Bodrum, contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Extra kosten
Vakantiegangers zouden extra kosten kunnen maken als gevolg van het natuurgeweld. Hierbij kun je denken aan onvoorziene uitgaven voor een andere accommodatie, eten en drinken, telefoon of vervoer. Het Calamiteitenfonds is er om te zorgen dat aangesloten reisorganisaties die kosten niet op reizigers verhalen.

"In de loop van de dag zullen de reisorganisaties hun reizigers indien nodig naar andere accommodaties brengen'', zegt woordvoerder Karin Dekkers van het Calamiteitenfonds. "Daarin hebben onze deelnemende reisorganisaties een zorgplicht.''

Twee doden
Bij de beving van afgelopen nacht vielen twee doden in een bar in de stad Kos. Onduidelijk is of er ook Nederlandse slachtoffers zijn. De aardbeving, met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter, veroorzaakte ook overstromingen in de Turkse badplaats Bodrum.