Brand in mergelgrotten blijkt aangestoken, blussen lastige klus

Print
Brand in mergelgrotten blijkt aangestoken, blussen lastige klus

Afbeelding: De Limburger/Loraine Bodewes

De brand die sinds donderdagavond woedt in de mergelgrotten in het Belgisch-Limburgse Kanne, is aangestoken.

De Belgische politie zegt te weten wie er achter de brandstichting zitten; het gaat om twee volwassen Belgische mannen. "In het kader van het onderzoek kunnen we geen verdere gegevens vermelden", laat de persofficier weten.

Overlast
De brand brak donderdagavond uit bij een bedrijf dat hooi in de grotten heeft opgeslagen. Volgens de brandweer gaat het om ongeveer 800 kubieke meter aan hooibalen. De brand veroorzaakt ook in de omgeving van Maastricht de nodige overlast. Rookwolken trekken door het grottenstelsel en komen aan de Nederlandse kant van de grens naar buiten. Zo heeft Chateau Neercanne, het kasteel met sterrenrestaurant aan de zuidrand van Maastricht, behoorlijk wat schade opgelopen.

Mensen die last hebben van de rook wordt opgeroepen hun ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. 

Lastige klus
De Belgische brandweer heeft donderdag en vrijdag geprobeerd het brandende hooi te blussen, maar dat blijkt een lastige klus omdat het diep in de grotten ligt opgeslagen. Blusploegen kunnen bovendien niet meer naar binnen, omdat door de hitte stukken mergel naar beneden vallen.

Rook
De brandweer gaat nu proberen een schacht in de Cannerberg te openen, waardoor de rook naar boven weg zou kunnen trekken. Specialisten betreden daarna de grot om voorzichtig te blussen. "Het is trial en error", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Niks doen is in ieder geval geen optie, want dan zou het nog wel eens twee weken kunnen blijven smeulen."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu