Basisschool: 'Hulp aan jongen (11) die zelfmoord pleegde had niet mogen stoppen'

Print
Basisschool: 'Hulp aan jongen (11) die zelfmoord pleegde had niet mogen stoppen'

Bloemen bij de woning aan de Gieterijstraat. Inzet: Vladimirs. Afbeelding: De Limburger

De hulpverlening aan het 11-jarige jongetje in Steyl dat op 2 juli suïcide pleegde, had vorig jaar niet gestaakt mogen worden. Dat zegt het bestuur van de basisschool waar de jongen op zat.

Het dringende advies van de school om de gezinscoach niet terug te trekken, werd echter genegeerd.

Ernstige zorgen
In juni 2016 stopte de bemoeienis van welzijnsinstelling Synthese met Vladimirs, afkomstig uit Letland. Hans Soentjens, bestuurder van de scholenkoepel waar Vladimirs’ school onder valt: "Het dossier is gesloten enkel omdat de ouders geen hulpvraag meer hadden. Maar de school had toen nog steeds ernstige zorgen over de leefomgeving van de jongen. Dit is de druppel, dit mag nooit meer gebeuren."

Huiselijk geweld
Niet alleen de school, maar ook veel buurtbewoners hadden ernstige zorgen over het jongetje, zo blijkt uit gesprekken met De Limburger. De omwonenden vertellen over drankmisbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld. "De hele straat wist dat de jongen werd mishandeld", aldus een bewoner.

Geen verdachte
Vladimirs woonde aan de Gieterijstraat met zijn moeder en stiefvader. In Letland heeft hij nog een oudere broer, die bij de biologische vader woont. Volgens de stiefvader, die uitgebreid met De Limburger sprak, kloppen de verhalen over mishandeling niet. "Wij hebben hem nooit met één vinger aangeraakt." Ten aanzien van Vladimirs’ overlijden zijn de ouders géén verdachte, benadrukt de politie.

Welzijnsinstelling Synthese wil niet reageren. 

Morgen in De Limburger: ‘Vladimirs’ wanhoop’, een uitgebreide schets van het leven van de 11-jarige.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen