Tonnen schade bij Château Neercanne door brand in mergelgrot

Print
Tonnen schade bij Château Neercanne door brand in mergelgrot

Neercanne-directeur Peter Harkema bij het afgesloten deel van zijn complex. Afbeelding: De Limburger/Loraine Bodewes

De bijgebouwen van Château Neercanne zijn tweeënhalve maand onbruikbaar na brandstichting in de Cannerberg. De schade voor het sterrenrestaurant loopt in de tonnen.

Het is flink aanpoten voor directeur Peter Harkema en zijn medewerkers van Château Neercanne. Zaterdag heeft hij twee bruiloften terwijl hij na de brand zijn bijgebouwen met daarin onder meer de keuken, wijnkelder en feestgrot tweeënhalve maand niet kan gebruiken.

Vreemd
De Groninger van origine en zijn vrouw Ans ontdekten de brand donderdagavond omstreeks kwart over negen toen uit allerlei kieren en gaten van de berg rook begon te komen. Al gauw bleek dat er sprake was van brandstichting. "Boer Vrancken heeft daar aan Belgische zijde - met toestemming van de gemeente Riemst - hooi opgeslagen liggen. Dat vonden wij altijd al vreemd maar het zij zo. Dat hooi blijkt dondergavond te zijn aangestoken."

Lees ook: Brand in mergelgrotten blijkt aangestoken, verdachten opgepakt

Koolmonoxide
De gevolgen voor het sterrenrestaurant (één Michelinster) zijn ingrijpend. "Wij mogen de bijgebouwen op dit moment niet betreden vanwege mogelijk koolmonoxidegevaar. Daarna zijn ze volgens experts door de roet- en geurvorming minstens tweeënhalve maand niet bruikbaar." 

Dus is het improviseren geblazen. "We hebben zeventig à-la- cartegasten moeten afzeggen en een paviljoen op de binnenplaats opgebouwd zodat beide bruiloften toch door kunnen gaan. Daarnaast moeten we de gerechten nu bereiden in Château Sint Gerlach waarna we ze hier in  koel- en vriescontainers moeten bewaren."

Sluipmoordenaar
Toch is Harkema al lang blij dat er donderdagavond geen voorbereidende werkzaamheden meer in de feestgrot plaatsvonden. "Hier hebben de hele dag zo’n tachtig brandweermannen met persluchtmaskers rondgelopen, continu metingen verrichtend om te kijken of er sprake is van koolmonoxidegevaar. Wat dat betreft kun je nog beter vuur dan rook hebben. Want dat is echt een sluipmoordenaar."

Vieze bruine drab
De schade loopt vermoedelijk in de tonnen. "De keuken, de diepvries, de koeling, de patisserie, de wijnkelder, de feestgrot en de lounges zijn onbruikbaar. Volgens de mannen van de brandweer zit alles onder een grote vieze bruine drab. Pak alleen al de wijnkelder, alle flessen die daar liggen hebben kurken die ook ademen. Dus die kun we ook allemaal afschrijven."

Humor
Toch ziet hij er ook nog wel de humor van in. "In de 33 jaar dat mijn vrouw en ik deze zaak runnen mag de diskjockey zaterdag voor het eerst in het château zelf draaien. Dus dat is een primeur. Daarnaast vraagt deze situatie om echt ondernemerschap en zullen we gewoon een beetje gas moeten geven."