‘Man uit Echt bereidde aanslagen, gijzelingen en afpersingen voor’

Print
‘Man uit Echt bereidde aanslagen, gijzelingen en afpersingen voor’

In maart 2016 werd het Mercedes-busje van Jan S. in Ohé en Laak beschoten. Afbeelding: Archieffoto Kevin Geurtjens

Een man uit Echt is volgens justitie betrokken geweest bij het plannen van liquidaties, afpersingen en gijzelingen.

Het gaat om Jeu R. (49) die ook verdacht wordt van twee moordpogingen. Hij zou in 2014 en 2016 hebben geprobeerd Jan S. uit Ohé en Laak om te brengen. 

Raketwerper
De wapens, explosieven, gepantserde auto’ s en raketwerper die de politie opspoorde in het onderzoek naar de mislukte aanslagen kunnen allemaal aan Jeu R. gelinkt worden. Het Openbaar Ministerie stelt dat de man uit Echt voorbereidingen trof voor moorden en zware misdrijven.

In januari van dit jaar vond de politie in een huis aan de Zilversparstraat in Echt springstof en wapens. De opsporingsinstanties vermoeden dat de bewoner in zijn huis wapentuig van Jeu R. bewaarde.

Acht jaar 
Tijdens een tussentijdse rechtszitting tegen Jeu R. kondigde de officier van justitie aan dat hij de aanklacht tegen Jeu R. wil uitbreiden. De man uit Echt werd al verdacht van vier moordpogingen op Jan S. en zijn twee gezinsleden. Daar voegt het Openbaar Ministerie nu de voorbereidingshandelingen voor de liquidaties, afpersingen en gijzelingen aan toe. Op die delicten staat een celstraf van acht jaar of meer

Zwijgen als het graf
Jeu R. , die al een bijna een jaar vastzit, is tot nu toe nooit op een zitting van de rechtbank verschenen. In de politieverhoren zwijgt hij als het graf. Volgens zijn advocaat zouden er voor zijn cliënt "heel veel haken en ogen zitten aan het afleggen van een verklaring.”  De raadsman wilde dit niet verder toelichten.